Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na dżem jeżynowy bez pestek dostałam od koleżanki. Nie miałam pojęcia, że to takie proste
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.08.2024 09:04

Przepis na dżem jeżynowy bez pestek dostałam od koleżanki. Nie miałam pojęcia, że to takie proste

dżem z jeżyn bez pestek
Fot.Canva/nobtis

Dżemy są szczególnie lubiane w moim domu. Pyszne owoce zamknięte w słoiczkach najlepiej smakują zimą. Jednak ten dżem z jeżyn bez pestek nie ma sobie równych. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. 

Dżem z jeżyn bez pestek kusi smakiem

Robisz dżemy na zimę? Latem przygotowuję ulubione owoce i robię z nich dżemy, konfitury i soki. Na zimę będą jak znalazł. Wówczas najbardziej tęsknimy za smakiem owoców, które dojrzewały w letnim słońcu. W takich momentach sięgam po słoik i cieszę się pyszną zawartością. 

Hitem w moim domu jest jednak dżem z jeżyn bez pestek. Pyszny słodko-kwaśny smak jest ceniony przez całą rodzinę. Jeżyny są pełne pestek, ale dżem robię bez nich. Wychodzi, że palce lizać. Wszystko dzięki prostemu przepisowi od koleżanki. Teraz polecam go każdemu. 

dżem z jeżyn bez pstek
Fot. Canva/Stefan Ionitas Images
Uprawiane jest w Polsce, a mało kto je zna. Niemal całość plonów idzie na sprzedaż na zachód

Jak zrobić dżem z jeżyn bez pestek?

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
  • 400 g cukru
  • 1 żelfix 3:1

Przygotowanie dżemu zacznij od opłukania jeżyn, osuszenia ich i przełożenia do garnka. Wsyp cukier i zagotuj. Następnie owoce z cukrem odstaw do wystudzenia. Teraz przygotuj drobne sitko, takie, żeby nie przeszły pestki jeżyn. Najlepsze będzie jak najmniejsze sitko

Gdy owoce przestygną, przetrzyj je przez sitko. Do przecieru dodaj żelfix i ponownie zagotuj. Przecier gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie gorący dżem z jeżyn bez pestek przelej do słoiczków. Zakręć je i postaw do góry dnem, aż przestygną. 

Dżem z jeżyn bez pestek dla całej rodziny

Dżem z jeżyn bez pestek polubi cała rodzina. Gładka masa, w której nie znajdziesz pestek, smakuje wyśmienicie. Słodko-kwaśne owoce pełen witamin pasują do pieczywa i naleśników. Wzbogacą smak twarożku i rozmaitych ciast. 

Po dżem z jeżyn bez pestek z przyjemnością sięgniesz zimą i od razu przypomnisz sobie smak lata. Jeżyny w takim wydaniu smakują, że palce lizać. Warto wypróbować ten niezwykle prosty przepis. Gwarantuje znakomity dżem, którego smak doceni cała rodzina. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić sałatkę najlepszą na grilla. Podawaliśmy przepis na szybkie i proste kotlety z 3 składników. 

dżem z jeżyn bez pestek
Fot. Canva/Boarding1Now

Źródło: wielkiezarcie.com