Moja siostra nie wyrzuca pudełek po jajkach. Robi w nich pyszny deser, szkoda że wcześniej tego nie znałam
Pomysł na zrobienie ciasta w pojemniku po jajkach może wydawać się absurdalny. Jednak takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Słodycz natomiast jest więcej niż pyszna.
Proste ciasto z pojemnika po jajkach
Przepis na deser, który nie wymaga wiele czasu, zawsze będzie cenny. Patent, który zdradziła mi siostra, bardzo dobrze przyjął się w moim domu. Użycie wytłoczki po jajkach, zamiast formy, pozwala uzyskać ciekawy kształt wypieku. Zachwyty gości są gwarantowane.
Składniki na ciasto:
- 500 g gotowego ciasta francuskiego
- 80 g dżemu brzoskwiniowego
- 1 sztuka kwaśne jabłko
Składniki na karmel (opcjonalny):
- 200 g cukru
- 30 ml soku z cytryny
- 50 ml śmietany 30%
- solidna szczypta soli
Do właściwego uformowania ciasta przyda się też jedno umyte jajko, niekoniecznie surowe. Szczegóły dotyczące przygotowania deseru zdradzam w dalszej części artykułu
Jak zrobić ciasto w pojemniku po jajkach? Przepis jest prosty
Zaczynam od wyłożenia pustej wytłoczki po jajkach folią aluminiową — zabezpieczy nasz wypiek przed przywieraniem. Na folii układam płat ciasta francuskiego. Teraz przy pomocy jajka, ostrożnie formuję dołki.
Umieszczam w nich porcję dżemu oraz kawałki kwaśnego jabłka. Sklejam całość , przykrywam wierzchem opakowania po jajkach i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piekę przez 30 minut.
Jak podać ciasto z pojemnika po jajkach?
Słodycz warto zaserwować z pyszną polewą karmelową. Wykonanie wymaga podgrzania cukru z sokiem z cytryny. Gdy zacznie brązowieć, miesza się go z ubitą śmietaną i dalej podgrzewa, w międzyczasie doprawiając solą. Gęstym karmelem polewa się ciasto.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów desery. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić puszysty biszkopt . Będzie bazą do wielu ciast, choć już z bitą śmietaną i owocami smakuje obłędnie. Być może skusi was też ciasto bez pieczenia wyglądające niczym jajko sadzone .