Moussaka z bakłażanem. Obiad dla całej rodziny w greckim stylu
Moussaka to zapiekanka w greckim stylu z warzywami sezonowymi, serem i mięsem mielonym. Danie przygotujesz błyskawicznie, a cała rodzina będzie zachwycona. Zapiekanka jest pożywna i pełna smaku, jest idealna na obiad w upalny dzień.
Zapiekanki z sezonowych warzyw to absolutny hit każdych wakacji. Zapiekanki są szybkie w przygotowaniu i możemy dodać do nich wiele składników i polać ulubionym sosem. Jedną z lepszych zapiekanek, jakie jadłam, jest właśnie pieczony bakłażan po grecku zapiekany z sosem beszamelowym.
Pieczony bakłażan po grecku to pomysł na pyszny obiad, nawet w najbardziej zabiegane dni. Przygotowanie całej potrawy zajmuje mi dosłownie 20 minut. Zapiekanka będzie gotowa po 20- 25 minutach pieczenia. Moussaka doprawiona suszonymi ziołami i świeżą natką pietruszki smakuje wybornie.
Przed przygotowaniem zapiekanki, bakłażana pokrój w plastry i oprósz solą, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru wody. Sos z mięsa mielonego i pomidorów dopraw również cukrem. Cukier uwalnia z warzyw najlepszy smak, a cały sos będzie bardzo aromatyczny.
Przepis na pieczonego bakłażana po grecku
Składniki na 5-6 porcji:
-
2 bakłażany
-
400 g mięsa mielonego wieprzowego
-
2 puszki pomidorów krojonych
-
150 g żółtego sera w kostce
-
2 cebule czerwone
-
3 duże ząbki czosnku
-
łyżeczka suszonego oregano
-
łyżeczka suszonej bazylii
-
pół łyżeczki suszonego tymianku
-
garść posiekanej natki pietruszki
-
sól, pieprz
-
szczypta cukru
-
oliwa z oliwek
Składniki na sos beszamelowy:
-
szklanka mleka
-
1/4 kostki masła
-
5 łyżek mąki pszennej
-
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
-
sól, pieprz
Jak zrobić pieczonego bakłażana po grecku?
Bakłażany pokrój w plastry, oprósz solą, odstaw na kilka minut i podsmaż na rozgrzanej oliwie, odstaw. Posiekaj drobno cebule i czosnek, na oliwie podsmaż najpierw cebule , następnie dodaj czosnek i smaż, aż warzywa się zeszklą. Dodaj mięso mielone, oprósz solą, pieprzem.
Gdy mięso zacznie się rumienić, dodaj oregano, suszoną bazylię, tymianek i usmaż. Dodaj 2 puszki pomidorów, wymieszaj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10- 15 minut.
Przygotowaną potrawkę z mięsa i pomidorów dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem. W razie potrzeby dodaj więcej suszonych ziół. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i smaż na wolnym ogniu, stale mieszając.
Do rondelka stopniowo wlewaj mleko, całość mieszając rózgą kuchenną, gdy sos zacznie gęstnieć, wsyp szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj , zdejmij z ognia.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, na spód poukładaj plastry bakłażana, wyłóż potrawkę z mięsa i pomidorów. Na górę wyłóż kolejną partię bakłażana, polej sosem. Całość oprósz natką pietruszki i startym serem żółtym.
Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 20- 25 minut, smacznego.
Zapiekanki z warzywami sezonowymi to hit lata. Przygotuj zapiekankę makaronową z cukinią i mięsem mielonym . Na obiad doskonale sprawdzi się również zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym , musisz ich spróbować.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. O niebo lepsze od tradycyjnych
-
Sprawdzony przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pomysł na przepyszny obiad