muffiny cytrynowe
pixabay.com

Muffiny cytrynowe

Im robi się cieplej, tym mamy mniejszą ochotę na ciężkie czekoladowe torty czy korzenne wypieki. Sięgamy wtedy o wiele chętniej po owocowe smakołyki, najlepiej z cytrusową, orzeźwiającą nutą – takie jak muffiny cytrynowe, które same lub z dodatkiem lekkiego, śmietanowego kremu stanowią smaczną popołudniową przekąskę. I co najważniejsze – są proste i szybkie do wykonania

Muffiny cytrynowe z kremem o smaku cytrusów

Kto lubi naprawdę orzeźwiające desery, ten powinien spróbować cytrynowych muffinek z dodatkiem kremu cytrynowego. Wyraziste w smaku, z przyjemnie lekkim kremem na bazie śmietany i serka mascarpone będą idealnym deserem na letnie przyjęcie.

Muffiny cytrynowe z kremem – składniki:

  • 115 g masła
  • 2 jajka
  • pół szklanki kefiru (można wymienić na śmietanę 12 % lub maślankę)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki, z których zamierzamy zrobić babeczki, muszą mieć temperaturę pokojową. Oznacza to, że zarówno masło, jajka czy kefir powinny być wyjęte odpowiednio wcześnie z lodówki, aby mogły się ogrzać.

Na samym początku nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i potem zabieramy się za ucieranie masła z cukrem (możemy to zrobić w garnku lub misce) przy pomocy miksera. Kiedy już utrzemy składniki na jednolitą masę, dodajemy do niej żółtka – ale nie wszystkie na raz, lecz po kolei, jedno po drugim (dzięki temu lepiej połączą się z resztą składników). Później dodajemy startą skórę z cytryny oraz wyciśnięty z cytryny sok. Kiedy wszystko jest gotowe, odstawiamy mikser i do miski lub garnka, w którym ucieraliśmy masę, przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem. Mieszamy je z pozostałymi produktami za pomocą łyżki lub szpatułki. Później, przy pomocy łyżki, wlewamy ciasto do foremki przeznaczonej do pieczenia muffinek, pamiętając, by uprzednio wyłożyć ją papilotkami. Możemy też upiec muffiny cytrynowe w samych papilotkach, ale wtedy istnieje groźba, że się rozleją i stracą swój charakterystyczny kształt. Babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.

Krem cytrynowy do muffinek, składniki:

  • 150 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g lemon curd

Aby móc wykonać krem cytrynowy, musimy posiadać lemon curd. Jest on prosty do zrobienia, jednak powinniśmy zrobić go dużo wcześniej, aby zdążył ostygnąć i nadawał się jako baza do kremu. Do wykonania lemon curd potrzebne są:

  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka ziemniaczanej
  • sok z cytryny i skórka z cytryny

Wybieramy niewielki rondelek, wkładamy do niego wszystkie składniki oprócz oliwy i lekko podgrzewamy. Następnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą przy pomocy rózgi kuchennej do momentu, gdy uzyskamy jednolitą w konsystencji masę. Trwa to około 2 minut. Później dolewamy oliwę, mieszamy szybko. Przestudzony lemon curd nadaje się jako dodatek do kremu cytrynowego do muffinek lub innych słodkości, dlatego jego nadwyżkę możemy schować do słoiczka i przechowywać tam spokojnie do 7 dni.

Krem do muffinek cytrynowych wykonanie:

Kiedy już mamy lemon curd, wyjmujemy serek mascarpone i śmietanę z lodówki (wszystkie składniki muszą być chłodne) i mieszamy mascarpone z lemon curd w osobnym naczyniu. W innym garnuszku lub misce ubijamy przy pomocy miksera śmietanę. Dodajemy ją do masy mascarpone i delikatnie mieszamy. Gotowy krem wyciskamy na muffiny cytrynowe przy pomocy rękawa cukierniczego. Jeśli go nie mamy, możemy nakładać go łyżką.

Muffiny cytrynowe – wersja z jagodami

Jeśli sama cytryna nie wystarcza nam dla podkręcenia smaku muffinek, dodajmy do nich jagody. Ich lekko cierpki smak spowoduje, że cytrusowy smak babeczek będzie jeszcze bardziej uwydatniony, a owocowy dodatek urozmaici tradycyjny deser.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • półtorej szklanki jagód
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • szczypta soli

Wykonanie muffinek rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Musimy też przygotować wcześniej foremkę do muffinek, wysmarować ją olejem/masłem lub wyłożyć papilotkami. Przygotujmy też średniej wielkości garnek lub miskę, gdzie będziemy mieszać składniki. Do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz jagód, miksujemy na jednolitą masę. Następnie wlewamy ją do foremek, a na wierzchu układamy jagody. Pieczemy około 20 minut (należy sprawdzić suchym patyczkiem, czy są upieczone). Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery, może polać muffinki lukrem ( w tym celu należy wcześniej utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny).

Źródła:

https://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-curd-cytrynowy-krem

https://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-cytrynowe

https://www.mniammniam.com/muffiny-cytrynowe-z-jagodami

Następny artykuł