Musli Dr Birchera - prosty, zdrowy, domowy przepis
Musli Dr Birchera - składniki
80 g (3/4 szklanki) płatków owsianych górskich,
100 g jogurtu naturalnego,
300 ml soku jabłkowego,
sok z 1/2 cytryny,
1 banan,
1 jabłko.
Przygotowanie musli Dr Birchera
Wieczorem poprzedniego dnia wsyp płatki do miski i wymieszaj z sokiem jabłkowym, odstaw w chłodniejsze miejsce (np. na parapet okna).
Rano dodaj do płatków starte na dużych oczkach jabłko (możesz obrać lub zetrzeć ze skórką) oraz banana. Na koniec wymieszaj wszystko z sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane są dobrym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Dzięki ich codziennemu spożyciu dostarczamy organizmowi dużą ilość potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na inne aspekty normalnego funkcjonowania układu pokarmowego. Ze zdrowotnego punktu widzenia ważna jest również obecność β-glukanu rozpuszczalnego w wodzie.