Musli Dr Birchera - prosty, zdrowy, domowy przepis
pixabay.com

Musli Dr Birchera - prosty, zdrowy, domowy przepis

Musli Dr Birchera to pyszna owsianka. Nie wymaga gotowania.  Dodatek soku jabłkowego i owoców sprawia, że musli jest wystarczająco słodkie bez dodatku cukru. To świetny pomysł na śniadanie i super alternatywa dla gotowanej owsianki. Jak przygotować musli Dr Birchera?

Musli Dr Birchera - składniki

  • 80 g (3/4 szklanki) płatków owsianych górskich,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 300 ml soku jabłkowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 banan,
  • 1 jabłko.

Przygotowanie musli Dr Birchera

Wieczorem poprzedniego dnia wsyp płatki do miski i wymieszaj z sokiem jabłkowym, odstaw w chłodniejsze miejsce (np. na parapet okna).

Rano dodaj do płatków starte na dużych oczkach jabłko (możesz obrać lub zetrzeć ze skórką) oraz banana. Na koniec wymieszaj wszystko z sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane są dobrym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Dzięki ich codziennemu spożyciu dostarczamy organizmowi dużą ilość potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na inne aspekty normalnego funkcjonowania układu pokarmowego. Ze zdrowotnego punktu widzenia ważna jest również obecność β-glukanu rozpuszczalnego w wodzie.

Następny artykuł