Ten przepis na pieczone ziemniaki przywiozłem ze Szwecji. Są lepsze niż frytki
Któż nie lubi dobrze upieczonych ziemniaków? Odpowiedź jest prosta: każdy lubi. Dosłownie: każdy europejski naród. Szwedzi też.
Pieczone ziemniaki po szwedzku
Te specyficzne pieczone ziemniaki pojawiły się w Europie już 70 lat temu. Zboczu góry porośniętej drzewami orzechowymi znajdowała się restauracja nawiązująca do tej lokalizacji nazwą: Hasselbacken. To właśnie tam powstał przepis na hasselbackspotatis, czyli ziemniaki w stylu hasselback.
Danie jest niezwykle pomysłowym połączeniem pieczonych ziemniaków i chipsów. Efektownie nacięte w harmonijkę, przyjmują one w siebie więcej smaku dodatków, świetnie przylepia się do nich sos, szybciej się pieką i są łatwiejsze w pokrojeniu.
Wiele osób nie wie, które orzechy są najzdrowsze. Odpowiedź zaskakuje, miej na uwadzeHasselbackspotatis, czyli ziemniaki hasselback
Przygotowanie takich ziemniaków może wydawać się trudne. Jednak nic bardziej mylnego. By ładnie je pokroić, wystarczy ostry nóż i dwie jednorazowe pałeczki do azjatyckiego jedzenia.
Składniki
- Ziemniaki mączyste – typu BC lub C
- Tymianek
- Masło
- Sól, pieprz, olej roślinny
Ziemniaki pieczone w harmonijkę
Ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy. Każdy z nich układamy między dwiema pałeczkami lub trzonkami drewnianych łyżek. Nakrawamy w cienkie plasterki do poziomu, na którym zatrzyma się nóż.
Ziemniaki układamy rozcięciem do góry w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, delikatnie skrapiamy olejem. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Ziemniaki smarujemy od góry masłem i odstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez kolejne 15-30 minut, do miękkości.
Wypróbuj też przepisy na pastę dyniową i pierogi ze szpinakiem.