Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej do naleśników babciny przysmak. Wyjdą lekkie niczym obłok
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.11.2024 18:08

Wlej do naleśników babciny przysmak. Wyjdą lekkie niczym obłok

naleśniki
Fot. Canva/Sviatlana Lazarenka

Naleśniki są uwielbiane przez smakoszy w każdym wieku. Smakują na słodko i podane w sposób wytrawny. Teraz naleśniki z lubianym produktem wyjdą lekkie jak obłok. Staną się hitem w każdym domu. 

Naleśniki lekkie jak obłok

Naleśniki są daniem uniwersalnym. Niektórzy mogą jeść je dosłownie na okrągło. Pasują na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki na słodko są pyszne nie tylko na deser. Te przyrządzone w sposób wytrawny też stanowią nie lada przysmak.

W naleśnikach ważne jest ciasto. To ono stanowi o tym, czy wyjdą grubsze, czy bardziej delikatne. Teraz dzięki dodaniu maślanki do ciasta zrobisz naleśniki lekkie jak obłok. Puszyste i delikatne podbiją podniebienie niejednego smakosza

naleśniki
Fot. Canva/Maria Borisenko
Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie

Jak zrobić naleśniki z maślanką?

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie dania zacznij od połączenia jajek, mąki i maślanki. Składniki zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Ciasto odstaw na 15 minut. 

Następnie wlej do niego olej i wymieszaj. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją pędzelkiem z olejem lub smalcem. Nalej porcję ciasta naleśnikowego i smaż z dwóch stron na złoty kolor. 

Naleśniki, czyli puszystość w pysznym wydaniu

Naleśniki dzięki dodaniu do ciasta maślanki wychodzą niezwykle leciutkie. Dlatego można śmiało porównać je do obłoczka. Są puszyste i smakują na słodko, ale też podane w sposób wytrawny. Dlatego warto wykorzystać maślankę podczas przyrządzania tego dania.

 Prosty zabieg zapewni lekkość naleśnikom. Takiemu daniu nie oprą się najmłodsi ani starsi. Cała rodzina zje naleśniki jak obłok z prawdziwą przyjemnością. Pisaliśmy o tym, co dodać do rosołu, by wywar wyszedł esencjonalny. Polecaliśmy znakomity przepis Heni Foks na ciasteczka. 

naleśniki
Fot: Canva/pixelshot

Źródło: doradcasmaku.pl