Wlej do naleśników babciny przysmak. Wyjdą lekkie niczym obłok
Naleśniki są uwielbiane przez smakoszy w każdym wieku. Smakują na słodko i podane w sposób wytrawny. Teraz naleśniki z lubianym produktem wyjdą lekkie jak obłok. Staną się hitem w każdym domu.
Naleśniki lekkie jak obłok
Naleśniki są daniem uniwersalnym. Niektórzy mogą jeść je dosłownie na okrągło. Pasują na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki na słodko są pyszne nie tylko na deser. Te przyrządzone w sposób wytrawny też stanowią nie lada przysmak.
W naleśnikach ważne jest ciasto. To ono stanowi o tym, czy wyjdą grubsze, czy bardziej delikatne. Teraz dzięki dodaniu maślanki do ciasta zrobisz naleśniki lekkie jak obłok. Puszyste i delikatne podbiją podniebienie niejednego smakosza.
Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosieJak zrobić naleśniki z maślanką?
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki maślanki
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie dania zacznij od połączenia jajek, mąki i maślanki. Składniki zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Ciasto odstaw na 15 minut.
Następnie wlej do niego olej i wymieszaj. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją pędzelkiem z olejem lub smalcem. Nalej porcję ciasta naleśnikowego i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Naleśniki, czyli puszystość w pysznym wydaniu
Naleśniki dzięki dodaniu do ciasta maślanki wychodzą niezwykle leciutkie. Dlatego można śmiało porównać je do obłoczka. Są puszyste i smakują na słodko, ale też podane w sposób wytrawny. Dlatego warto wykorzystać maślankę podczas przyrządzania tego dania.
Prosty zabieg zapewni lekkość naleśnikom. Takiemu daniu nie oprą się najmłodsi ani starsi. Cała rodzina zje naleśniki jak obłok z prawdziwą przyjemnością. Pisaliśmy o tym, co dodać do rosołu, by wywar wyszedł esencjonalny. Polecaliśmy znakomity przepis Heni Foks na ciasteczka.
Źródło: doradcasmaku.pl