Smakosze.pl Dieta Najgorsze lody, jakie możesz dać dziecku latem. Nigdy ich nie kupuj, specjaliści biją na alarm
Canva/inimma

Najgorsze lody, jakie możesz dać dziecku latem. Nigdy ich nie kupuj, specjaliści biją na alarm

27 czerwca 2023

Zaczęły się wakacje, a wraz z nimi upały. To oznacza, że sezon na jedzenie lodów ruszył na dobre. Te mrożone przysmaki uwielbiają szczególnie dzieci. Radzimy, jakich lodów pod żadnym pozorem nie należy podawać pociechom. A to dlatego, że mogą być śmiertelnie niebezpieczne.

Lody, lody dla ochłody

Wybór lodów przyprawia o zawrót głowy. Mamy do wyboru lody z lodziarni, które są sprzedawane na gałki, lody typu świderki, włoskie, czy wodne. Szeroki wybór tych pysznych, mrożonych przysmaków znajdziemy też w sklepach spożywczych i supermarketach. Znajdziemy w nich rożki, lody na patyku czy w dużych opakowaniach.

Wybór smaków, których możemy skosztować, aż trudno opisać. Każdy smakosz lodów, a należą do nich najmłodsi- ma własne smakowe preferencje. Jednak pewne lody mogą być śmiertelnym zagrożeniem dla dzieci oraz dorosłych. Wygląd tych lodów jest alarmujący- chodzi o lody, które były rozmrożone i ponownie są zamrożone.

Takiego przekrętu na truskawkach jeszcze nie było. Oszukali na ćwierć miliona złotych

Uwaga, te lody są śmiertelnie niebezpieczne!

Lody, które były rozmrożone i następnie zostały znów zamrożone, można rozpoznać po ich wyglądzie. Warto zwrócić uwagę na strukturę takich lodów. Niewątpliwie ulegnie ona zmianie. Rozmrożone wcześniej lody tracą swoją kremową konsystencję. Powstają w nich kryształy lodu.

Te twarde kulki są wyczuwalne podczas jedzenia. Lody już nie są aksamitne w smaku i konsystencji, a stają się chrupiące. Skutki wcześniejszego rozmrożenia lodów są widoczne też na opakowaniu. Widać na nim szron - to skutek pojawienia się wcześniej kropli wody. Późniejsze zamrożenie spowodowało wystąpienie szronu.

Bakterie w lodach - miej się na baczności

Lody są środowiskiem, w którym mogą namnażać się bakterie. Dzieje się to szczególnie w temperaturze pokojowe, a ponowne zamrożenie lodów- nie niweluje tego problemu. Zjedzenie takich lodów grozi poważnym zatruciem pokarmowym. Objawami są nudności, wymioty, biegunka, uporczywe bóle brzucha.

Takie objawy mogą pojawić się niedługo po spożyciu lodów lub wystąpią kilka dni po ich zjedzeniu. Zatrucie takimi rozmrożonymi i ponownie mrożonymi lodami może doprowadzić do zapalenia opon mózgowych, sepsy, a nawet do śmierci. Tak groźne konsekwencje zjedzenia takich lodów są szczególnie niebezpieczne dla osób, które mają problemy z układem odpornościowym. Pisaliśmy o cenie lodów. Podawaliśmy przepis na lody Strzelczyka.

lody
Canva/michellegibson
Babcia Stasia robiła najlepsze jagodzianki. Biły na głowę te z cukierni
Polski dorsz groźniejszy niż rekiny w Egipcie. Cena ryby w panierce w Mielnie jest zabójcza
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy