Najlepsze gołąbki zrobisz nawet bez zawijania. Ten przepis to hit w moim domu
Gołąbki bez zawijania? Czy to w ogóle możliwe? Mięso przygotowane według tego przepisu smakuje tak, jak powinny smakować właśnie gołąbki, ale oszczędza sporo najtrudniejszej pracy.
Domowe gołąbki
W porównaniu do wielu innych potraw tradycyjnej polskiej kuchni gołąbki mogą być uznane za nieco problematyczne. Przygotowanie kapusty, zawijanie, gotowanie – to zabiegi, które zabierają cenny czas w kuchni.
Ale bez kapusty gołąbki to nie gołąbki. Chyba że przygotować je w taki nieoczywisty sposób, dodając liście już do mięsa, a nie zawijając je od zewnątrz . Przepis ten zastępuje też ryż w gołąbkach warzywnymi dodatkami.
Gołąbki bez zawijania
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Tłuste Gary, gdzie znajdujemy podobny przepis na gołąbki bez zawijania. Autorzy proponują tam wersję sosu z passaty pomidorowej i śmietany kremówki.
Składniki
- ½ główki młodej kapusty
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 500 g passaty pomidorowej
- 100 g kalafiora
- 1 duża cebula
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżka oregano
- Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Pieczemy gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania przygotujesz z łatwością. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, a cebulę na kawałki, które zmieszczą się do kielicha blendera. Oba warzywa umieszczamy tam, dodając jeszcze obrane ząbki czosnku i miksujemy drobno. Kalafior w tym przepisie zastępuje tradycyjny ryż .
Zmiksowane warzywa wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i dusimy przez chwilę. Przyprawiamy tymiankiem i kminkiem. Kiedy cebula zacznie robić się szklista, dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy, aż zmniejszy swoją objętość, a warzywa zrobią się miękkie.
Zawartość patelni przekładamy do miski i studzimy nieco. Dodajemy mielone mięso i wybijamy jajko. Przyprawiamy kminem rzymskim i wyrabiamy na jednolitą masę .
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz o wysokim punkcie dymienia. Z mięsa formujemy kotleciki i smażymy je z obu stron na rumiany kolor . Kiedy będą gotowe, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Zalewamy passatą przyprawioną oregano, solą i pieprzem. Wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni . Na kilka minut przed końcem pieczenia albo już po zakończeniu, gołąbki posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wypróbuj też przepisy na jedwabiste ciasto na naleśniki i placuszki z kukurydzą .