Smakosze.pl Przepisy Najlepsze gołąbki zrobisz nawet bez zawijania. Ten przepis to hit w moim domu
fot. youtube.com/TlusteGary

Najlepsze gołąbki zrobisz nawet bez zawijania. Ten przepis to hit w moim domu

7 kwietnia 2024

Gołąbki bez zawijania? Czy to w ogóle możliwe? Mięso przygotowane według tego przepisu smakuje tak, jak powinny smakować właśnie gołąbki, ale oszczędza sporo najtrudniejszej pracy.

Domowe gołąbki

W porównaniu do wielu innych potraw tradycyjnej polskiej kuchni gołąbki mogą być uznane za nieco problematyczne. Przygotowanie kapusty, zawijanie, gotowanie – to zabiegi, które zabierają cenny czas w kuchni.

Ale bez kapusty gołąbki to nie gołąbki. Chyba że przygotować je w taki nieoczywisty sposób, dodając liście już do mięsa, a nie zawijając je od zewnątrz . Przepis ten zastępuje też ryż w gołąbkach warzywnymi dodatkami.

mięso na gołąbki
fot. youtube.com/TlusteGary
Zrób ciasto, zawiń w rulon i zapiecz. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę

Gołąbki bez zawijania

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Tłuste Gary, gdzie znajdujemy podobny przepis na gołąbki bez zawijania. Autorzy proponują tam wersję sosu z passaty pomidorowej i śmietany kremówki.

Składniki

  • ½ główki młodej kapusty
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 100 g kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżka oregano
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Pieczemy gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania przygotujesz z łatwością. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, a cebulę na kawałki, które zmieszczą się do kielicha blendera. Oba warzywa umieszczamy tam, dodając jeszcze obrane ząbki czosnku i miksujemy drobno. Kalafior w tym przepisie zastępuje tradycyjny ryż .

Zmiksowane warzywa wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i dusimy przez chwilę. Przyprawiamy tymiankiem i kminkiem. Kiedy cebula zacznie robić się szklista, dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy, aż zmniejszy swoją objętość, a warzywa zrobią się miękkie.

Zawartość patelni przekładamy do miski i studzimy nieco. Dodajemy mielone mięso i wybijamy jajko. Przyprawiamy kminem rzymskim i wyrabiamy na jednolitą masę .

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz o wysokim punkcie dymienia. Z mięsa formujemy kotleciki i smażymy je z obu stron na rumiany kolor . Kiedy będą gotowe, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

Zalewamy passatą przyprawioną oregano, solą i pieprzem. Wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni . Na kilka minut przed końcem pieczenia albo już po zakończeniu, gołąbki posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wypróbuj też przepisy na jedwabiste ciasto na naleśniki i placuszki z kukurydzą .

gołąbki bez zawijania
fot. youtube.com/TlusteGary
Zrób to od razu po ugotowaniu klusków śląskich. Z tą sztuczką nie ma szans, że się posklejają
Posmaruj tym plastry schabu, obtocz panierką i usmaż. Takie kotlety robię praktycznie co tydzień
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy