Smakosze.pl Przepisy Najlepsze sezonowe pierogi z bobem i boczkiem. Duet idealny
canva/arfo

Najlepsze sezonowe pierogi z bobem i boczkiem. Duet idealny

1 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Twoja rodzina lubi pierogi? A chcesz ją zaskoczyć czymś oryginalnym i smacznym? Przygotuj najlepsze sezonowe pierogi z bobem i boczkiem. Ten duet jest naprawdę idealny — świetnie się dopełnia, zapewniając kubkom smakowym niepowtarzalne wrażenia. Koniecznie skuście się na ten farsz.

Pierogi są kultowym, polskim daniem. Obowiązkowo muszą ich spróbować odwiedzający nas cudzoziemcy, bo pierogi to nasza pyszna wizytówka. Jakie pierogi cieszą się największym wzięciem? Te z kapustą i grzybami, z mięsem, ruskie i z twarogiem.

Jeśli jednak znudziły wam się już nieco te klasyczne farsze, czas na sezonową nowość. Proponujemy przygotować do pierogów nadzienie z bobu i boczku. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Przekonajcie się o tym sami.

Przepis na pierogi z bobem i boczkiem

Składniki:

na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej

  • 2 łyżki śmietany

  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody

  • sól

na farsz:

  • 40 dag bobu

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 10 dag wędzonego boczku

  • sól, pieprz

Przygotowanie pierogów z bobem i boczkiem

Na ciasto mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej łyżeczkę soli i śmietanę. Mieszaj składniki, dolewając stopniowo gorącą wodę. Potem zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Przykryj je miską.

Na farsz bób opłucz, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj go, aż będzie miękki. Bób przelej na sito, schłodź zimną wodą, obierz ze skórek. Wyłuskany bób lekko rozgnieć widelcem.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszkli na maśle. Boczek pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, całość lekko zrumień. Dodaj do bobu, wymieszaj, dopraw do smaku.

Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą cienko rozwałkuj, wykrój krążki. Krążki ciasta nadziej przygotowanym farszem i dokładnie zlep brzegi.

Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyjmij, osącz, polej np. cebulką zeszkloną na oleju lub maśle.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z żółtym serem , a także na pierogi z jabłkiem i cynamonem .

bób
canva/moranaF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy