Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Leczo po hiszpańsku różni się od tradycyjnego przepisu. Główny składnik - soczysty owoc
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.07.2022 21:01

Leczo po hiszpańsku różni się od tradycyjnego przepisu. Główny składnik - soczysty owoc

Leczo po hiszpańsku różni się od tradycyjnego przepisu. Główny składnik - soczysty owoc
canva/Piotr Krzeslak

Leczo po hiszpańsku z ananasem i kiełbasą chorizo to pomysł na wyśmienity obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny. Leczo z ananasem jest jeszcze smaczniejsze od klasycznej wersji dania i będzie gotowe w zaledwie kilka chwil.

Tradycyjne leczo jest daniem, które znamy wszyscy. Jego hiszpańska wersja jest jeszcze smaczniejsza za sprawą kiełbasy chorizo i słodkiego ananasa. Składniki rewelacyjnie łączą się z papryką, cukinią i pomidorami, tworząc doskonałą potrawę jednogarnkową.

Leczo po hiszpańsku jest błyskawiczne w przygotowaniu, najpierw smażymy chorizo, cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojonego ananasa i resztę składników i smażymy, aż warzywa puszczą sok. Na końcu dodajmy pomidory i doprawiamy.

Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na szybkie i pyszne dania dla całej rodziny. Leczo po hiszpańsku jest jednym z dań, które można jeść bez przerwy, jest lekkie, wyraźne i doskonałe w smaku.

Leczo po hiszpańsku z kiełbasą chorizo i ananasem

Składniki:

  • 250 g kiełbasy chorizo

  • duża cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • średnia cukinia

  • duża papryka czerwona

  • duża papryka żółta

  • 500 g pomidorów malinowych

  • pół szklanki passaty pomidorowej

  • 500 g ananasa

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • słodka i ostra papryka mielona

  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić leczo po hiszpańsku? Leczo z chorizo i ananasem to gratka dla każdego smakosza

Cebulę i czosnek posiekaj, chorizo pokrój w kostkę. Na oliwie podsmaż kiełbasę, następnie dodaj cebulę, czosnek i smaż, aż warzywa się zeszklą.

W tym czasie pokrój ananasa, papryki, cukinię, sparz pomidory i obierz je ze skóry, następnie również pokrój. Na patelnię dodaj paprykę, cukinię, ananasa i smaż na wolnym ogniu, doprawiając papryką słodką, ostrą i posiekaną natką pietruszki.

Gdy warzywa puszczą sok i będą miękkie, dodaj pokrojone pomidory, wlej passatę i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Leczo dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną, smacznego.

Pomysł na równie pyszny obiad z ananasem? Ugotuj wyśmienite curry z kurczakiem, jest idealne na lekkie, ale pożywne danie. Przygotuj również soczystą karkówkę z ananasem przepisu siostry Anastazji, cała rodzina będzie zachwycona.

Leczo z chorizo i anansem
canva/trickster_mg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: szefpoleca