Smakosze.pl Przepisy Najprostsze faworki z 2 składników bez jajek i cukru
canva/jacus, Getty Images

Najprostsze faworki z 2 składników bez jajek i cukru

23 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Tradycyjne faworki potrzebują dużej ilości pracy, szczególnie podczas rozbijania ciasta, aby dobrze je napowietrzyć. Jeśli nie masz ochoty na taki wysiłek, mamy przepis na faworki jedynie z dwóch składników. Do ich przygotowania wystarczy mąka oraz śmietana, a sam proces jest znacznie łatwiejszy.

Jutrzejszy Tłusty Czwartek będzie dniem, podczas którego wszyscy na około będą konsumować pyszne pączki i faworki, tak, jak co roku. Dlatego warto znać ciekawy i nowatorski przepis na zupełnie nowe faworki.

Przepis na nie wywodzi się z Włoch i choć nieco różnią się od tradycyjnej wersji z Polski, są równie smaczne i tak samo szybko znikają z talerzy. Po usmażeniu nie zapomnij posypać je cukrem pudrem.

Przepis na 2-składnikowe faworki

Składniki:

  • 280 g mąki

  • 210 ml śmietany 18%

Przesiej mąkę do dużej miski i wlej do niej śmietanę w temperaturze pokojowej. Zacznij mieszać oba składniki łyżką drewnianą lub szpatułką, a gdy będzie zbyt sztywne, użyj dłoni do wyrabiania.

Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, wsyp więcej mąki, a jeśli okazało się za gęste - po prostu dolej śmietany. Po osiągnięciu elastyczności złóż ciasto kilka razy do siebie, za każdym razem uderzając w nie wałkiem.

Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1,5 cm. Wycinaj z niego prostokąty i odkładaj je na bok. Rozgrzej olej roślinny w garnku i smaż na nim faworki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Faworki

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mieszamwgarnku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy