Największy błąd podczas korzystania z piekarnika. Lepiej mieć świadomość
Często pieczecie mięso czy ciasta? Poznajcie największy błąd podczas korzystania z piekarnika, a jest duża szansa, że w przyszłości go unikniecie. Chodzi o postawienie naczynia z wodą koło nagrzanego piekarnika - nawet jedna kropla po spadnięciu, może całkowicie zniszczyć szybę w drzwiach. Lepiej mieć świadomość, ponieważ niefortunne zdarzenie może was kosztować naprawdę dużo.
Piekarnik jest niezwykle przydatnym sprzętem kuchennym. Można w nim piec drób, mięsa, ciasta, pizzę czy zapiekanki. Możliwości jego wykorzystania jest naprawdę wiele. Pieczenie ma tę przewagę nad smażeniem, że przygotowane w ten sposób potrawy są mniej tłuste i lżejstrawne.
Jednak korzystając z piekarnika, łatwo popełnić wiele błędów. Niektóre wpływają na walory potraw, inne na nasze zdrowie, a jeszcze inne na sam piekarnik. Sprawdźcie więc, jak obchodzić się z tym kosztownym urządzeniem, bo błąd może narazić na spore wydatki.
Największy błąd podczas korzystania z piekarnika. Lepiej mieć świadomość
Piekarnik potrafi utrzymać wysoką temperaturę, a żebyśmy mogli widzieć pieczoną potrawę, ma przeszklone drzwiczki. Są one wykonane ze szkła hartowanego, które jest odporne na działanie wysokiej temperatury.
Niestety szkło hartowane jest też bardzo wrażliwe na gwałtowne zmiany temperatury. Pod wpływem miejscowego i chwilowego wychłodzenia szyby hartowanej, w jej wnętrzu powstaje naprężenie, w wyniku którego szyba pęka. Dlatego trzeba uważać, by nie narazić szyby piekarnika na taki efekt. W jaki sposób?
Tak naprawdę może wystarczyć kropla zimnej wody, która skapnie z dłoni czy naczynia wprost na drzwiczki. A jeśli w okolicy piekarnika będzie stała szklanka zimnego napoju, który nieopatrznie wyleje się na drzwiczki piekarnika, szkło momentalnie rozsypie się na kawałki. Wtedy niestety czeka nas spory wydatek na wymianę szyby.
Inne błędy dotyczące użytkowania piekarnika
Przed wstawieniem do piekarnika ciasta czy mięsa, trzeba go rozgrzać do odpowiedniej temperatury. Czas pieczenia podany w przepisie jest bowiem liczony od momentu osiągnięcia przez piekarnik danej temperatury. Gdy nie weźmiesz tego pod uwagę, potrawa może się nie dopiec.
W czasie pieczenia nie uchylaj zbyt często drzwiczek piekarnika. Każde takie otwarcie naraża bowiem piekarnik o spadek temperatury nawet o 50 st. C. Wtedy twoje ciasto może opaść, a mięso pozostać niedopieczone.
Nie piecz ciast i potraw jednocześnie na kilku półkach. Jest wtedy duża szansa, że któraś z potraw będzie niedopieczona, a ciasto może mieć zakalec.
Nie wstawiaj do piekarnika garnków ani patelni z plastikowymi lub gumowymi uchwytami. Pod wpływem wysokiej temperatury stopią się lub zwęglą.
W naszym serwisie znajdziesz też inne porady przydatne w kuchni. Sprawdź, jak wyczyścić blachę z piekarnika, a także, jakich rzeczy nie wkładać do mikrofalówki.
Źródło zdjęcia: canva/nerudol
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak wykorzystać fusy po kawie? Liczne zastosowania pokochały miliony
Jak sprzątać kuchnię? Sprawdzone metody na utrzymanie porządku
Źródło: zdrowie.wprost, pomyslodawcy