Smakosze.pl Produkty Napakowana witaminą D i selenem, a Polacy nią gardzą. Jedź jak najczęściej
Fot. shutterstock/alenvl

Napakowana witaminą D i selenem, a Polacy nią gardzą. Jedź jak najczęściej

23 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ta ryba koniecznie musi znaleźć się w twojej diecie. W Polsce jest pomijana, a zawiera wiele cennych składników odżywczych takich jak: jod i selen. Im szybciej wprowadzisz ją do swojego menu, tym lepiej.

Ryba musi być

O tym, że ryba musi znaleźć się w diecie każdego z nas, wiadomo od dawna. I to nie tylko dlatego, że jest smaczna, ale też dlatego, że wiele z nich ma wiele cennych składników. Wymienić można choćby kwasy omega-3, które jak wiadomo, wspomagają budowanie odporności.

W sklepach dostępnych jest wiele gatunków ryb, ale nie każda jest warta uwagi. Za to niektóre ciekawe gatunki są pomijane.

jazglarz.jpg
Fot. Canva/Krugloff
Lidl przeszedł samego siebie. Tylko dziś do wybranych zakupów dostaniesz cukier gratis

Ta ryba jest najcenniejsza

Jedną z najzdrowszych i pomijanych przez nas ryb, jest jazgarz. Nazywa się ją także wodnym jeżem, z racji tego, że swoim wyglądem przypomina właśnie to zwierzę. Jest to ryba słodkowodna, która występuje w najniższych partiach zbiorników.

Jest cenna przede wszystkim dlatego, że dostarcza wiele witaminy D3, wapnia, selenu, oraz fosforu. Te składniki są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania naszych organizmów. Poprawiają prace choćby układu immunologicznego i serca. Ponadto jej mięso jest chude, więc to kolejny atut.

Ryba w każdym daniu smakuje wyśmienicie

Jazgarz jest popularną rybą w kuchni rosyjskiej. Tam nie podaje się jej tak jak u nas smażonej. Rosjanie gotują z niej wyjątkową w smaku - uchę, czyli gęstą, wręcz zawiesistą zupę rybną.

Okraszona sokiem z cytryny i posypana drobno posiekaną natką pietruszki, smakuje po prostu doskonale. Koniecznie włącz tę rybę do swojej diety i przygotuj z niej to fantastyczne danie, a będziesz wracać do niego bardzo często.

zupa rybna.jpg
Fot. Canva/makafood
Są pełne kadmu i ołowiu, a wegetarianie jedzą je na potęgę. Unikaj jak ognia
Mieszam te składniki i dodaję do mielonych. To najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłam
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy