Smakosze.pl Przepisy Nie kupuję makaronu w sklepie, robię go z 2 składników. Przepis z 1871 roku
Fot. Canva/alle12

Nie kupuję makaronu w sklepie, robię go z 2 składników. Przepis z 1871 roku

17 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Jaki makaron najlepiej wybrać? Możliwości jest dużo, ale tylko jedna odpowiedź jest słuszna. Warto samemu przyrządzić swój własny makaron. Nie jest to trudne, a efekt smakowy sprawi, że przestaniecie kupować sklepowy. Przepis jest bardzo prosty.

Domowy makaron idealny do rosołu

Dania z makaronem są bardzo popularne nie tylko we Włoszech, ale również w naszym kraju . Przepisów jest mnóstwo, a kombinacja różnych składników może podbić niejedno podniebienie. Mogą być to potrawy mięsne, wegetariańskie czy też zapiekanki. Możliwości jest dość sporo. Ponadto makaron jest składnikiem niektórych zup, więc jest naprawdę uniwersalny .

Przepyszne danie z makaronem
Fot. Canva/Mariha-kitchen

Sklepowy makaron to dobry wybór , lecz jeśli mamy troszkę wolnego czasu, to warto przyrządzić go samemu w domu. Dlatego też mamy do zaproponowania przepis na makaron idealny do rosołu .

Domowe danie z pysznego makaronu
Fot. Canva/Engin Akyurt
Sprzedawali na targowisku zatrute mięso. Są nowe zarzuty, małżeństwo trafi przed sąd

Pyszny makaron do zrobienia w domu

Przyrządzenie makaronu w domu nie jest skomplikowane, nie wymaga to również użycia wielu produktów . Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 125 g mąki
  • 1 jajko

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować domowy makaron?

Przepis na makaron z dwóch składników . Czy to możliwe? Przygotowanie takiego domowego makaronu jest bardzo proste i każdy bez problemu sobie z tym poradzi.

W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę, dodać jajko i wyrobić ciasto tak, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie trzeba je dobrze rozwałkować, najlepiej na taką grubość, jak makaron, który jest sprzedawany w sklepach . Tak zagniecione ciasto odstawiamy na 30 minut.

Po upływie tego czasu zwijamy je w rulonik i kroimy na cienkie krążki. W ostatnim kroku prostujemy uzyskane krążki i rozkładamy paski makaronu na desce. Najlepiej ugotować makaron na mniej więcej 10 minut przed podaniem rosołu . Kiedy będziemy wiedzieć, że jest ugotowany? Po wrzuceniu do osolonej wody należy poczekać, aż wypłynie na wierzch.

Paski surowego makaronu
Fot. Canva/katrinshine

Sprawdź przepis na pączki bez jajek i bez mleka . Zobacz, jak prawidłowo gotować parówki .

Biorę pieczarki i mieszam ze schabem. Zwykłe schabowe są 100 razy gorsze
Najlepsze, co możesz dodać do maślanki po 50-tce. Twój organizm ci podziękuje
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy