Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie ma lepszego ciasta bez pieczenia niż “Bananowy obłok”. Zrobi prawdziwą furorę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.04.2023 22:05

Nie ma lepszego ciasta bez pieczenia niż “Bananowy obłok”. Zrobi prawdziwą furorę

ciasto bez pieczenia z bananami
canva/ola_p

Ciasto bez pieczenia na biszkoptach jest pomysłem na pyszny deser dla całej rodziny. Galaretki cytrynowe, banany i słodka, puszysta pianka są genialnym połączeniem. Gotowe ciasto zniknie w mgnieniu oka.

Ciasto bez pieczenia z bananem zachwyci każdego

Ciasta bez pieczenia stały się dużą konkurencją dla tradycyjnych wypieków. Nic dziwnego, są dużo łatwiejsze w przygotowaniu i wychodzą za każdym razem. Nie musimy sprawdzać, czy ciasto dobrze się upiekło i martwić, że opadnie, pokruszy się lub pojawi się zakalec.

Jednym z moich ulubionych ciast jest Bananowy obłok. Ciasto bez pieczenia na biszkoptach jest gotowe błyskawicznie i praktycznie robi się samo. Na biszkopty wykładam banany i tężejące galaretki. Dopiero później przygotowuję puszystą piankę na wierzch.

Ciasto bez pieczenia musi stać w lodówce przez minimum 2 godziny, żeby górna warstwa stężała. Gotowy deser bez mąki, jajek i ciężkich kremów na bazie masła jest lekki i pyszny. Lekka, orzeźwiająca galaretka, słodkie banany i puszysta pianka to połączenie, którego musisz spróbować.

 

Wymieszaj z majonezem i natrzyj nim schab. Pieczeń wyjdzie idealnie soczysta

Przepis na ciasto z bananem i pianką

Składniki na piankę:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ekstrakt z wanilii
  • łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • paczka biszkoptów
  • 5 galaretek cytrynowych
  • 5- 6 bananów

Jak zrobić najlepsze ciasto bez pieczenia?

Galaretki rozpuść w 5 szklankach wrzątku i odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Formę wyłóż biszkoptami. Na górę poukładaj obrane banany przekrojone na pół. Całość zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki.

Gdy galaretka będzie gotowa, przygotuj piankę: żelatynę zalej ¼ szklanki zimnej wody i odstaw, żeby napęczniała. Następnie przelej do rondla i delikatnie podgrzewaj, stale mieszając, żeby się rozpuściła.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijaj na wysokich obrotach miksera. Dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii i ubij na sztywno. Do zimnej, rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki ubitej śmietany. Wymieszaj i przełóż do przygotowanej pianki, wymieszaj.

Piankę przełóż na ciasto, rozprowadź równomiernie i ponownie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, smacznego. Zrób również karpatkę bez pieczenia na groszku ptysiowym oraz ciasto Chatka Baby Jagi. Desery posmakują każdemu.

ciasto bez pieczenia.jpg
canva/lovelyshot