Nie ma lepszego ciasta bez pieczenia niż “Bananowy obłok”. Zrobi prawdziwą furorę
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach jest pomysłem na pyszny deser dla całej rodziny. Galaretki cytrynowe, banany i słodka, puszysta pianka są genialnym połączeniem. Gotowe ciasto zniknie w mgnieniu oka.
Ciasto bez pieczenia z bananem zachwyci każdego
Ciasta bez pieczenia stały się dużą konkurencją dla tradycyjnych wypieków. Nic dziwnego, są dużo łatwiejsze w przygotowaniu i wychodzą za każdym razem. Nie musimy sprawdzać, czy ciasto dobrze się upiekło i martwić, że opadnie, pokruszy się lub pojawi się zakalec.
Jednym z moich ulubionych ciast jest Bananowy obłok. Ciasto bez pieczenia na biszkoptach jest gotowe błyskawicznie i praktycznie robi się samo. Na biszkopty wykładam banany i tężejące galaretki. Dopiero później przygotowuję puszystą piankę na wierzch.
Ciasto bez pieczenia musi stać w lodówce przez minimum 2 godziny, żeby górna warstwa stężała. Gotowy deser bez mąki, jajek i ciężkich kremów na bazie masła jest lekki i pyszny. Lekka, orzeźwiająca galaretka, słodkie banany i puszysta pianka to połączenie, którego musisz spróbować.
Wymieszaj z majonezem i natrzyj nim schab. Pieczeń wyjdzie idealnie soczysta
Przepis na ciasto z bananem i pianką
Składniki na piankę:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- ekstrakt z wanilii
- łyżka żelatyny
Dodatkowo:
- paczka biszkoptów
- 5 galaretek cytrynowych
- 5- 6 bananów
Jak zrobić najlepsze ciasto bez pieczenia?
Galaretki rozpuść w 5 szklankach wrzątku i odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Formę wyłóż biszkoptami. Na górę poukładaj obrane banany przekrojone na pół. Całość zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki.
Gdy galaretka będzie gotowa, przygotuj piankę: żelatynę zalej ¼ szklanki zimnej wody i odstaw, żeby napęczniała. Następnie przelej do rondla i delikatnie podgrzewaj, stale mieszając, żeby się rozpuściła.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijaj na wysokich obrotach miksera. Dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii i ubij na sztywno. Do zimnej, rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki ubitej śmietany. Wymieszaj i przełóż do przygotowanej pianki, wymieszaj.
Piankę przełóż na ciasto, rozprowadź równomiernie i ponownie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, smacznego. Zrób również karpatkę bez pieczenia na groszku ptysiowym oraz ciasto Chatka Baby Jagi. Desery posmakują każdemu.