Smakosze.pl

canva/ola_p

Nie ma lepszego ciasta bez pieczenia niż “Bananowy obłok”. Zrobi prawdziwą furorę

9 Kwietnia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Ciasto bez pieczenia na biszkoptach jest pomysłem na pyszny deser dla całej rodziny. Galaretki cytrynowe, banany i słodka, puszysta pianka są genialnym połączeniem. Gotowe ciasto zniknie w mgnieniu oka.

Ciasto bez pieczenia z bananem zachwyci każdego

Ciasta bez pieczenia stały się dużą konkurencją dla tradycyjnych wypieków. Nic dziwnego, są dużo łatwiejsze w przygotowaniu i wychodzą za każdym razem. Nie musimy sprawdzać, czy ciasto dobrze się upiekło i martwić, że opadnie, pokruszy się lub pojawi się zakalec.

Jednym z moich ulubionych ciast jest Bananowy obłok. Ciasto bez pieczenia na biszkoptach jest gotowe błyskawicznie i praktycznie robi się samo. Na biszkopty wykładam banany i tężejące galaretki. Dopiero później przygotowuję puszystą piankę na wierzch.

Ciasto bez pieczenia musi stać w lodówce przez minimum 2 godziny, żeby górna warstwa stężała. Gotowy deser bez mąki, jajek i ciężkich kremów na bazie masła jest lekki i pyszny. Lekka, orzeźwiająca galaretka, słodkie banany i puszysta pianka to połączenie, którego musisz spróbować.

 

soczysty pieczony schab

Wymieszaj z majonezem i natrzyj nim schab. Pieczeń wyjdzie idealnie soczysta

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ciasto z bananem i pianką

Składniki na piankę:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ekstrakt z wanilii
  • łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • paczka biszkoptów
  • 5 galaretek cytrynowych
  • 5- 6 bananów

Jak zrobić najlepsze ciasto bez pieczenia?

Galaretki rozpuść w 5 szklankach wrzątku i odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Formę wyłóż biszkoptami. Na górę poukładaj obrane banany przekrojone na pół. Całość zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki.

Gdy galaretka będzie gotowa, przygotuj piankę: żelatynę zalej ¼ szklanki zimnej wody i odstaw, żeby napęczniała. Następnie przelej do rondla i delikatnie podgrzewaj, stale mieszając, żeby się rozpuściła.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijaj na wysokich obrotach miksera. Dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii i ubij na sztywno. Do zimnej, rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki ubitej śmietany. Wymieszaj i przełóż do przygotowanej pianki, wymieszaj.

Piankę przełóż na ciasto, rozprowadź równomiernie i ponownie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, smacznego. Zrób również karpatkę bez pieczenia na groszku ptysiowym oraz ciasto Chatka Baby Jagi. Desery posmakują każdemu.

ciasto bez pieczenia.jpg
canva/lovelyshot

 

 

Pierogi podlaskie

Pierogi wielkanocne z Podlasia zachwyciły Makłowicza. Ten farsz jest hitem

CZYTAJ DALEJ
Bosacka podaje sałatkę jarzynową

Bosacka z resztek jarzynowej robi eleganckie danie. W sam raz na jutrzejszy obiad

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >