Nie na przekąskę, a do pierogów. Nie uwierzysz, z czego Wachowicz robi najlepszy farsz
Masz ochotę na pierogi? Jednak nie ruskie ani z mięsem, tylko z bobem i boczkiem? Polecamy znakomity przepis Ewy Wachowicz. Jak się okazuje, to połączenie jest naprawdę udane, a danie smakuje wybornie. W sezonie warto pokusić się o taką małą odmianę.
Pierogi, czyli pyszna polska potrawa
Pierogi pochodzą z Chin, ale do Polski przywędrowały w XIII wieku. Ponoć biskup Jakub Odrowąż zachwycił się ich smakiem w Kijowie. W okresie największego głodu karmił nimi osoby ubogie na południu naszego kraju. Gdy pierogi dotarły do Polski, taktowano je jako danie na specjalne okazje.
Z biegiem czasu trafiały pod strzechy. Przyrządzano je z ziemniakami, serem, kapustą i grzybami, czy mięsem. Ta potrawa na stałe zagościła w polskich domach. Jest pożywna i pyszna. My proponujemy przepis Ewy Wachowicz na zaskakujące lecz wyborne pierogi z bobem i boczkiem.
Jak przyrządzi pierogi z bobem i boczkiem?
Składniki:
- 400 ml maślanki naturalnej
- 2 ½ szklanki mąki
- mąka do podsypania
- 450 g bobu świeżego lub mrożonego
- 250 g sera ricotta
- 200 g boczku wędzonego
- średnia cebula
- łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
Bób gotujemy, obieramy z łupin. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy kopczyk, wlewamy maślankę, która powinna mieć temperaturę pokojową. Wyrabiamy ciasto, dosypujemy mąki, jeśli trzeba. Przykrywamy folią i zostawiamy na stolnicy, by odpoczęło.
Boczek kroimy, podsmażamy, podobnie robimy z cebulą. Mieszamy składniki z bobem, dokładamy ricottę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
Dokładnie mieszamy farsz i wkładamy do lodówki, żeby stężał.
Przygotowujemy pierogi, na wycięte krążki z ciasta nakładamy farsz, lepimy.
Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy okraszone cebulką i boczkiem.
Pierogi z bobem, czyli zdrowie na talerzu
Pierogi z bobem z przepisu Ewy Wachowicz są doskonałą propozycją na pyszny obiad. Bób zawiera mnóstwo błonnika, białka, witamin C, K i z grupy B oraz kwas foliowy i żelazo, potas, fosfor.
Jedzenie bobu wpływa na pracę naszego serca, zapobiega anemii, dostarcza energii. To sezonowe warzywo zalecane jest osobom z chorobą Parkinsona, a także mającym problem z odpornością i dodatkowymi kilogramami. Pisaliśmy o przepisie na pyszny bób. Radziliśmy, jak uniknąć błędów przy gotowaniu bobu.
Źródło: ewawachowicz.pl