Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowy patent na syrop z liści laurowych i cytryny
Monika Dec
Monika Dec 15.02.2022 01:00

Domowy patent na syrop z liści laurowych i cytryny

Projekt bez tytułu - 2022-02-15T205701.075
canva/Ekaterina_Lin

Liście laurowe od lat słyną ze swoim wyjątkowych właściwości leczniczych. Na ich bazie możemy przygotować między innymi domowy syrop, który w okresie jesienno - zimowym wzmocni naszą odporność.

Liście laurowe są nie tylko doskonałą przyprawą do zup, sosów i gulaszy, ale również prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych. Nic dziwnego, że niemal od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej. Po dziś dzień na ich bazie przygotowywane są domowe specyfiki, które doskonale wpływają na naszą odporność.

Jak zrobić syrop z liści laurowych i cytryny?

Lista składników:

  • 6 liści laurowych

  • 2,5 l wody

  • 6 łyżek cukru trzcinowego

  • cytryna

Sposób przygotowania:

Włóż liście laurowe do garnka z wodą i gotuj je przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z naczynia, ale nie wylewaj wody. Będzie ona potrzebna do przygotowania syropu.

Do wody po liściach wsyp 6 łyżek cukru trzcinowego i wlej sok wyciśnięty z jednej cytryny. Mieszaj syrop, aż cukier się rozpuści.

Spożywaj jedną łyżkę syropu za każdym razem jak czujesz nadchodzące przeziębienie lub borykasz się z kaszlem. Pamiętaj jednak, że podany przepis nie zastąpi porady lekarskiej i w razie wszelkich wątpliwości lub problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z odpowiednim specjalistą.

Przypominamy, że na naszej stronie znajdziecie wiele innych wyjątkowych przepisów na domowe syropy m.in. z cebuli oraz z goździków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: stylowi/ poradnik zdrowie

Tagi: