Domowy patent na syrop z liści laurowych i cytryny
Liście laurowe od lat słyną ze swoim wyjątkowych właściwości leczniczych. Na ich bazie możemy przygotować między innymi domowy syrop, który w okresie jesienno - zimowym wzmocni naszą odporność.
Liście laurowe są nie tylko doskonałą przyprawą do zup, sosów i gulaszy, ale również prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych. Nic dziwnego, że niemal od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej. Po dziś dzień na ich bazie przygotowywane są domowe specyfiki, które doskonale wpływają na naszą odporność.
Jak zrobić syrop z liści laurowych i cytryny?
Lista składników:
6 liści laurowych
2,5 l wody
6 łyżek cukru trzcinowego
cytryna
Sposób przygotowania:
Włóż liście laurowe do garnka z wodą i gotuj je przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z naczynia, ale nie wylewaj wody. Będzie ona potrzebna do przygotowania syropu.
Do wody po liściach wsyp 6 łyżek cukru trzcinowego i wlej sok wyciśnięty z jednej cytryny. Mieszaj syrop, aż cukier się rozpuści.
Spożywaj jedną łyżkę syropu za każdym razem jak czujesz nadchodzące przeziębienie lub borykasz się z kaszlem. Pamiętaj jednak, że podany przepis nie zastąpi porady lekarskiej i w razie wszelkich wątpliwości lub problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z odpowiednim specjalistą.
Przypominamy, że na naszej stronie znajdziecie wiele innych wyjątkowych przepisów na domowe syropy m.in. z cebuli oraz z goździków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: stylowi/ poradnik zdrowie