Smakosze.pl Porady Nie tylko smalec. Szefowie kuchni polecają smażenie kotletów schabowych na modnym produkcie
canva/Jan Mach

Nie tylko smalec. Szefowie kuchni polecają smażenie kotletów schabowych na modnym produkcie

20 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jeśli przyrządzasz na obiad kotlety schabowe, koniecznie usmaż je na maśle klarowanym. Kultowe danie będzie smakować jeszcze lepiej. Kotlety będą soczyste maślane i tak smaczne, że błyskawicznie znikną z talerzy.

Usmaż kotlety schabowe na maśle klarowanym. Różnica w smaku będzie ogromna

Masło klarowane jest bardzo popularnym produktem do smażenia na całym świecie. W Polsce coraz więcej osób przekonuje się do tego produktu, jednak zdecydowana większość  w dalszym ciągu preferuje olej lub smalec do smażenia.

Masło klarowane, podobnie jak smalec i olej rzepakowy, mają wysoką temperaturę dymienia , a pod czas smażenia nie wytrącą się z nich rakotwórcze substancje. Masło wygrywa jednak z innymi tłuszczami, ponieważ nadaje fantastyczny smak.

Smażenie kotletów schabowych na smalcu również podbija aromat potrawy, jednak smak jest mięsny, ciężki. Masło klarowane sprawia, że kultowe schabowe nabierają maślanego aromatu i są lekkie.

Okrasa miesza je z miodem i zalewa zapiekankę. Takiego sosu się nie spodziewasz

Szefowie kuchni polecają masło klarowane

Masło klarowane, w przeciwieństwie do zwykłego masła, nie pali się i nie ciemnieje. Smażenie na zwykłym maśle jest bardzo niezdrowe. Masło klarowane natomiast ma wysoką temperaturę dymienia, nie pali się i ma złoty kolor.

Kotlety schabowe smażone na maśle klarowanym mają nie tylko apetyczną, chrupiącą skórkę. Są soczyste w środku i mają maślany smak . Jeśli nie smażyłaś jeszcze schabowych na tym produkcie, to koniecznie musisz spróbować.

Jak powstaje masło klarowane? Czym różni się od zwykłego smarowidła?

Masło klarowane jest produktem, który powstaje z powolnego roztapiania i gotowania zwykłego masła. Pod wpływem wysokiej temperatury, woda wyparowuje, a piana i osad wytrącają się.

Masło klarowane w 100% złożone jest z tłuszczu, nie ma w nim ani wody, ani białka. Taki produkt jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Jest także bogaty w wiele witamin, w tym witaminę A i K.

Musimy pamiętać jednak, że masło klarowane jest bardzo kaloryczne. Wystarczy jednak niewielka ilość produktu, by usmażyć wyśmienicie schabowe, mielone lub filety rybne.

Dowiedz się również, co zrobić, żeby schabowe wyszły miękkie . Moczenie w mleku wcale nie jest kluczowe. Smakuje jak dorsz, a jest o wiele tańsza . Tę rybę powinniśmy jeść znacznie częściej.

masło klarowane.jpg
canva/oksanaschufrych
Błyskawiczna surówka z kiszonej kapusty. 2 dodatki sprawiają, że smakuje jak marzenie
Dodaj 1 łyżkę do gotujących się ziemniaków. 2 razy szybciej będą miękkie
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy