Smakosze.pl
Smakuje jak dorsz i kosztuje grosze. Tę rybę Polacy powinni jeść o wiele częściej

canva/gbh007

Smakuje jak dorsz i kosztuje grosze. Tę rybę Polacy powinni jeść o wiele częściej

23 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Miruna jest rybą tańszą od dorsza. Można ją kupić niemal w każdym sklepie w formie filetów. Ryba jest smaczna, bogata w białko, kwasy omega-3 i wiele witamin. Jak przyrządzić mirunę? Zdrowy obiad będzie gotowy błyskawicznie.

Polacy jedzą bardzo dużo mięsa i niewiele ryb. Uboga w ryby dieta przyczynia się do powstawania wielu groźnych chorób, w tym otyłości, nadciśnienia, cukrzycy. Ryby bogate są w kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.

wątróbka

Dlaczego wątróbka pryska podczas smażenia? Winny jest 1 błąd

CZYTAJ DALEJ

Miruna jest rybą z rodziny dorszowatych. Ma delikatne, soczyste mięso, jest chuda, mało kaloryczna i bardzo zdrowa. Mirunę kupimy w formie filetów i przyrządzimy z niej wiele pysznych dań. Rybę możemy przyrządzić na patelni grillowej, usmażyć z panierką lub zapiec w piekarniku z ulubionym sosem. Będzie zdrowo i pysznie.

Miruna jest tańsza od dorsza. Ryba zawiera również mniej tłuszczu i więcej białka. Jest jedną z najzdrowszych ryb. Dowiedz się, jakie witaminy, pierwiastki i wartości odżywcze ma miruna.

Dlaczego powinniśmy włączyć mirunę do naszej diety?

Miruna jest niskokaloryczną rybą o bardzo wysokiej zawartości białka. W 100 g ryby znajduje się 35 kcal, 19,2 g białka i 0,3 g tłuszczów. To właśnie te proporcje sprawiają, że jest uwzględniania z niemal każdej zdrowej diecie i żywieniu sportowców.

Ryba bogata jest w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, witaminę A, C i E. Miruna jest również doskonałym źródłem potasu, cynku, żelaza, magnezu i innych pierwiastków. Kwasy omega-3, wymienione witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto dostarczać je w pożywieniu, a nie w postaci suplementów i tabletek.

Jak przyrządzić mirunę? Ryba zachwyca smakiem

Mirunę kupimy w postaci filetów. Rybę możemy przyrządzić tradycyjnie, smażąc ją na oleju lub maśle klarowanym. Filet warto doprawić wcześniej solą, pieprzem cytrynowym i obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.

Mirunę możemy również grillować na tackach lub specjalnej patelni albo upiec. Filet doskonale smakuje z dodatkiem czosnku, natki pietruszki i cytryny. Mirunę możemy upiec również w sosie, np. śmietanowym lub pomidorowym.

Dlaczego do rosołu powinniśmy dodać szklankę zimnej wody? Dowiedz się również, co zrobić, żeby kotlety mielone były smaczne i soczyste?

ryba

canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Nareszcie, Biedronka oficjalnie potwierdziła. Wszyscy na to długo czekali

Czytaj więcej >
Śmietana i śmietanka nie są tym samym produktem

Produkty

Jaka jest różnica między śmietaną, a śmietanką? Niektórzy nazw używają zamiennie

Czytaj więcej >
sklep

Produkty

GIS ostrzega przed wadliwą sałatką. Pod żadnym pozorem jej nie jedz

Czytaj więcej >
Nowa oferta Lidla

Produkty

8 produktów za 50 procent ceny. Takiej oferty w Lidlu jeszcze nie było. Skorzystasz nawet w niedzielę

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka komentuje rozmiar Ptasiego Mleczka

Produkty

Bosacka znów ostrzega przed downsizingiem. Wzięła pod lupę uwielbiane słodycze

Czytaj więcej >
biedronka

Produkty

Nowa promocja Biedronki przyciąga tłumy. W dobrych cenach mleko, mięso, cukier

Czytaj więcej >