Smakuje jak dorsz i kosztuje grosze. Tę rybę Polacy powinni jeść o wiele częściej
Miruna jest rybą tańszą od dorsza. Można ją kupić niemal w każdym sklepie w formie filetów. Ryba jest smaczna, bogata w białko, kwasy omega-3 i wiele witamin. Jak przyrządzić mirunę? Zdrowy obiad będzie gotowy błyskawicznie.
Polacy jedzą bardzo dużo mięsa i niewiele ryb. Uboga w ryby dieta przyczynia się do powstawania wielu groźnych chorób, w tym otyłości, nadciśnienia, cukrzycy. Ryby bogate są w kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.
Miruna jest rybą z rodziny dorszowatych. Ma delikatne, soczyste mięso, jest chuda, mało kaloryczna i bardzo zdrowa. Mirunę kupimy w formie filetów i przyrządzimy z niej wiele pysznych dań. Rybę możemy przyrządzić na patelni grillowej, usmażyć z panierką lub zapiec w piekarniku z ulubionym sosem. Będzie zdrowo i pysznie.
Miruna jest tańsza od dorsza. Ryba zawiera również mniej tłuszczu i więcej białka. Jest jedną z najzdrowszych ryb. Dowiedz się, jakie witaminy, pierwiastki i wartości odżywcze ma miruna.
Dlaczego powinniśmy włączyć mirunę do naszej diety?
Miruna jest niskokaloryczną rybą o bardzo wysokiej zawartości białka. W 100 g ryby znajduje się 35 kcal, 19,2 g białka i 0,3 g tłuszczów. To właśnie te proporcje sprawiają, że jest uwzględniania z niemal każdej zdrowej diecie i żywieniu sportowców.
Ryba bogata jest w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, witaminę A, C i E. Miruna jest również doskonałym źródłem potasu, cynku, żelaza, magnezu i innych pierwiastków. Kwasy omega-3, wymienione witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto dostarczać je w pożywieniu, a nie w postaci suplementów i tabletek.
Jak przyrządzić mirunę? Ryba zachwyca smakiem
Mirunę kupimy w postaci filetów. Rybę możemy przyrządzić tradycyjnie, smażąc ją na oleju lub maśle klarowanym. Filet warto doprawić wcześniej solą, pieprzem cytrynowym i obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
Mirunę możemy również grillować na tackach lub specjalnej patelni albo upiec. Filet doskonale smakuje z dodatkiem czosnku, natki pietruszki i cytryny. Mirunę możemy upiec również w sosie, np. śmietanowym lub pomidorowym.
Dlaczego do rosołu powinniśmy dodać szklankę zimnej wody? Dowiedz się również, co zrobić, żeby kotlety mielone były smaczne i soczyste?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o bułce. Okrasa ma o wiele lepszy patent na soczyste kotlety mielone
Najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Malinowej chmurce nikt się nie oprze
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama