Smakosze.pl Przepisy Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do pomidorowej. Tak podkręca jej smak
Fot. Facebook/Ewa Wachowicz, Shutter/Jack7_7

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do pomidorowej. Tak podkręca jej smak

3 września 2024

Ewa Wachowicz jak mało kto zna się na tradycjach naszej kuchni. Nie znaczy to jednak, że nie zdarza jej się odejść od żelaznych kanonów. Tak jest w wypadku tej zupy pomidorowej, którą znajdujemy tu w zupełnie odmienionym obliczu.

Zupa pomidorowa po tajsku

Zupa pomidorowa to jedna z najmocniej zakorzenionych potraw w naszej dzisiejszej kuchni . Choć smaki różnią się między sobą w zależności od kucharki lub kucharza, jej smak znamy na pamięć. Dlatego dobrze od czasu do czasu dać się wytrącić z rutyny odrobiną egzotyki.

Taką egzotykę właśnie proponuje Ewa Wachowicz. Jej pomidorówka na obiad zmienia się pod wpływem dodatków charakterystycznych dla kuchni Azjatyckich, może najbardziej tajskiej. W pomidorowej Wachowicz odnajdujemy nuty kokosa, imbiru i rześkość cytrusów .

zabielona pomidorowa

Dodaj zamiast jabłka i cukru. Nie ma lepszej surówki z marchewki

Nietypowa pomidorowa na obiad

Sekret tej zupy jest niezwykle prosty. Zamiast zabielać pomidorówkę śmietaną, Ewa Wachowicz dodaje do niej mleczko kokosowe . Nadaje ono zupie nie tylko egzotycznego posmaku, lecz także prawdziwie aksamitnej konsystencji.

Składniki

  • 800 g przecieru pomidorowego
  • 800 g mleczka kokosowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Kawałek selera
  • Biała część 1 pora
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Kawałek imbiru
  • 30 ml soku z limonki
  • Przyprawy: po 1 łyżeczce papryki słodkiej, ostrej i kurkumy
  • Sól, pieprz
  • Do podania: garść posiekanej kolendry, ćwiartki limonki, ryż jaśminowy

Pomidorowa na mleczku kokosowym

Warzywa korzeniowe kroimy w słupki, cebulę w drobną kostkę, a pora w plastry . W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy warzywa, wrzucając je kolejno. Przyprawiamy i zalewamy mlekiem kokosowym, dodając ok. 100 ml wody.

Warzywa gotujemy w mleku. Przyprawiamy je imbirem i gotujemy, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, sok z limonki i do smaku sól i pieprz. Zupę posypaną kolendrą podajemy z ryżem. Dodajemy ćwiartki limonki, by każdy mógł doprawić sobie do smaku .

Wypróbuj też przepisy na dżem winogronowy i ciasto ptasie mleczko .

krem z pomidorów

Włącz ją do swojej diety, a wzmocni odporność i serce. Właśnie rozpoczyna się sezon
Żadne mięso, żaden ryż. Paprykę piekę wyłącznie z tym farszem. W sam raz na pyszną kolację
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy