Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa posypana tym składnikiem jest 100 razy lepsza
Fasolka szparagowa kojarzy nam się z letnimi, pysznymi obiadami. Przeważnie przyrządzamy ją z bułką tartą. Jednak warto sprawdzić nieco inny sposób na to zdrowe i smaczne warzywo. Przygotuj fasolkę z nasionami konopi.
Fasolka- idealna na obiad w ciepłe dni
Fasolka szparagowa ma swoich wiernych fanów. Smakosze tego pysznego warzywa z niecierpliwością czekają, kiedy pojawi się na straganach i kiedy cena pozwoli na jej zakup. To warzywo powoli tanieje i warto pamiętać, że dostarcza nam dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu i witaminy A.
Oprócz tego dostarczy nam fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Fasolka szparagowa polecana jest cukrzykom i osobom, które cierpią na nadciśnienie. To zdrowe i sycące warzywo. Warto pamiętać, że żółta fasolka nadaje się bardziej do gotowania, a zielona do sałatek. Warto fasolkę przyrządzić nie z bułką tartą, ale z zupełnie innym dodatkiem, czyli z nasionami konopi.
Kucharz pokazał, co dodaje do bobu. Większość osób nie ma pojęcia, jak ważny jest ten składnikJak przyrządzić fasolkę szparagową z nasionami konopi?
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- łyżka ulubionej oliwy
- 3 łyżki łuskanych nasion konopi
- albo nasion sezamu
- sól
Fasolkę czyścimy, myjemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy kilka minut, odcedzamy i pozostawiamy w garnku. Dodajemy olej i nasiona. Solimy do smaku.
Fasolka szparagowa z nasionami konopi jest dużo zdrowsza od tej przygotowywanej z bułką tartą. Jest to świetny sposób podawania fasolki dla osób, które nie tolerują glutenu.
Nasiona konopi- czy warto je jeść?
Nasiona konopi są żywnością typu superfood. Zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę C, D, E, a także liczne aminokwasy i błonnik. Nasiona konopi dostarczają nam żelaza, cynku, fosforu i magnezu. Spożywanie nasion poprawia naszą odporność, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie.
Oprócz tego nawilżają skórę, regulują gospodarkę hormonalną, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Warto włączyć je do jadłospisu i korzystać z ich cennych wartości odżywczych. Pisaliśmy o przepisie Tomasza Strzelczyka na fasolkę. Informowaliśmy jak długo gotować to warzywo.
Źródło: nietracczasunagotowanie.blogspot.com