Niebywałe, co Okrasa wlewa oprócz octu do mizerii. Babcia złapałaby się za głowę
Mizerię można przygotować na wiele sposobów. Karol Okrasa w swojej wersji zaskakuje nietypowym dodatkiem, na który nie zdecydowałaby się żadna babcia. Do sosu oprócz octu wlewa olej słonecznikowy. Nie jest to jedyna modyfikacja oryginalnego przepisu.
Przepis na mizerię Karola Okrasy
Prosta surówka z ogórka, zwana też mizerią, znana jest chyba każdemu. Tym razem jednak przygotujemy ją nieco inaczej. Znany kucharz do śmietany oprócz octu wlewa olej słonecznikowy. Sos staje się dzięki temu jeszcze bardziej aromatyczny. Warto spróbować.
Składniki:
- 4 większe ogórki gruntowe
- 1 średnia cebula
- 100 g śmietany 18%
- 10 g cukru
- 20 ml oleju słonecznikowego
- 5 ml octu
- garść świeżego koperku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Choć lista produktów — poza obecnością oleju — raczej nie zaskakuje, pominięcie jednej czynności podczas wykonania surówki powinno zwrócić naszą uwagę. O co chodzi ? Wyjaśnimy w dalszej części artykuły, znajdującej się pod zdjęciem.
Jak zrobić mizerię Karola Okrasy? Dodamy nieoczywisty składnik
Okrasa zaczyna od zrobienia sosu i to do niego wrzuca warzywa. Wcześniej nie posypuje ich solą, by usunąć wodę, co sprawia, że mizeria wychodzi chrupiąca. Posiekany koperek miesza z kwaśną śmietaną, octem i olejem. Doprawia cukrem, solą oraz pieprzem.
Do powstałego sosu wrzuca posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone w grubsze plastry ogórki gruntowe. Dokładnie miesza i odstawiamy na mniej więcej 5 minut. Po tym czasie odlewa uwolniony sok.
Jak podać mizerię?
Karol Okrasa nietypową mizerię serwuje z ugotowanymi ziemniakami oraz jajami sadzonymi. Sprawdzi się ona jednak także jako dodatek do każdego obiadu z kotletami — zarówno tymi mięsnymi, jak i warzywnymi.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Karola Okrasy. Szczególnie polecamy prostą recepturę na placki z cukinii i kaszy gryczanej . Być może skusi was też patent na PRL-owskie kotlety jajeczne — na piątek jak znalazł.
Źródło: YT/KuchniaLidla.pl