Smakosze.pl Przepisy Niesamowity patent Tomasza Strzelczyka na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym
Scena z filmu zamieszczonego na kanale Oddasz Fartucha na You Tube

Niesamowity patent Tomasza Strzelczyka na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym

4 lutego 2022
Autor tekstu: Monika Dec

Tomasz Strzelczyk nie od dziś zachwyca Polaków swoimi patentami na proste i smaczne dania. W swojej bestsellerowej książce "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni" wyjawił przepis na doskonałą pieczoną białą kiełbasę. Strzelczyk podaje ją z wyśmienitym sosem chrzanowym.

Biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc! Tomasz Strzelczyk ma wyśmienity patent na danie, które z powodzeniem możecie zjeść na obiad lub kolację. Sekretem jego smaku jest nie tylko samo uwielbiane mięso, ale również charakterny sos chrzanowy. W jaki sposób go przyrządzić? Odpowiedź poniżej.

Doskonały przepis Strzelczyka na pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 1 pętko surowej białej kiełbasy

  • 1 duża cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 300 ml mleka

  • 1 łyżka świeżo startego chrzanu

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Podsmaż białą kiełbasę i włóż na talerz. Pokrój cebulę w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor. Dodaj do niej starty na tarce czosnek oraz łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Po chwili stopniowo wlej mleko .

Gdy sos zgęstnieje dodaj do sosu starty chrzan. Dopraw sos solą i pieprzem. Na koniec włóż do niego kiełbasę u wstaw patelnię z daniem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na około 20 minu t. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również inne wyśmienite patenty Tomasza Strzelczyka. Pisaliśmy m.in. o jego kultowych oponkach oraz wyjątkowej surówce.

biała kiełbasa
biała kiełbasa

canva/afro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło:"Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni", T. Strzelczyk, wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy