Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Uwielbiane ciasto leśne runo według przepisu Ewy Wachowicz

Uwielbiane ciasto leśne runo według przepisu Ewy Wachowicz

Ciasto leśne runo według Ewy Wachowicz
canva/Petroos; Pawel Wodzynski/East News

Znudziły wam się serniki i szalotki? Podajcie pyszne i efektowne ciasto leśne runo. Z przepisem Ewy Wachowicz zrobicie je bez problemu, a wasi goście zachwyca się smakiem deseru i poproszą o dokładkę.

Zdradzaliśmy wam już pyszne receptury Ewy Wachowicz na szarlotkę z budyniem oraz delikatny makowiec — idealny nie tylko na święta. Tym razem przedstawiamy rewelacyjny przepis na kultowe ciasto leśne runo, które zachwyci was zarówno smakiem, jak i wyglądem. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite ciasto leśne runo

Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego

  • 2 szklanki mąki krupczatki

  • 3 jaja

  • 1 i 1/3 szklanki cukru

  • 1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół litra śmietany 30%

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 1 laska wanilii

  • 1 granat (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i odcedzamy go z nadmiaru wody. W razie potrzeby siekamy warzywo. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem.

Laskę wanilii rozcinamy i wydobywamy z niej ziarenka. Dodajemy je do masy jajecznej, a następnie wlewamy olej. Wsypujemy przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy składniki, a następnie łączymy je ze szpinakiem.

Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 25 cm i pieczemy przez godzinę. Gotowe ciasto studzimy i odcinamy wierzch. Rozdrabniamy go. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym.

Wykładamy ją na placek, tworząc równomierną warstwę kremu. Całość posypujemy przygotowanymi wcześniej okruszkami i ziarenkami granatu, jeśli ich używamy. Podajemy do kawy. Smacznego.

Zaskocz gości pysznym ciastem ze szpinakiem
Zaskocz gości pysznym ciastem ze szpinakiem

Źródło zdjęcia: canva/Anna Łukasiewicz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram