Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe
Adam Moskal
Adam Moskal 26.01.2022 01:00

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Oponki serowa Tomasza Strzelczyka
canva/SasaJo, Getty Images; Screen filmu z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Oponki serowe są pysznym deserem, którego przygotowanie jest zaskakująco szybkie i banalnie proste. Na swoim kanale Youtube Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój własny pomysł na tę słodką klasykę. Dzięki jego poradom twoje oponki wyjdą idealnie puszyste i sprężyste, a domownicy nie będą mogli przestać prosić o kolejne porcje.

Oponki serowe mają jedną przewagę nad pączkami. Te drugi wymagają czasu, aż drożdże zaczną swoją pracę i ciasto odpowiednio urośnie. W przypadku oponek nie trzeba na nic czekać, gdyż rosną one dzięki dodaniu sody oczyszczonej i octu.

W przepisie Tomasza Strzelczyka zawarty jest cukier waniliowy, który dla niektórych nie ma wystarczającego smaku wanilii. Możesz zamienić go na świeżą wanilię lub ekstrakt waniliowy - dzięki temu oponki staną się jeszcze lepsze.

Przepis na oponki serowe Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej

  • 1 kg twarogu

  • 8 żółtek

  • 400 ml śmietany 18%

  • 160 g cukru

  • 30 g cukru waniliowego

  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 4 łyżeczki octu

  • cukier puder

  • pół kieliszka mocnego alkoholu

  • olej rzepakowy

Zacznij od przesiania mąki do miski wraz z sodą oczyszczoną. Wrzuć do niej twaróg, cukier waniliowy, wlej żółtka, śmietanę oraz ocet. Wstępnie połącz ze sobą wszystkie składniki i przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką.

Wyrób masę, aż stanie się jednolite i pulchne. Wałkiem rozwałkuj ciasto na około 1,5 cm grubości placek. Szklanką wytnij z ciasta kółka, a kieliszkiem wytnij w kółkach dziurkę. Gdy przygotujesz wszystkie oponki, zacznij smażenie.

Wlej dużo oleju rzepakowego do garnka o grubym dnie wraz z połową kieliszka mocnego alkoholu. Gdy tłuszcz osiągnie temp. 180 stopni Celsjusza, wrzucaj do niego oponki. Po usmażeniu z obu stron na złoty kolor przełóż je do sitka, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pobudzającą kawę z odrobiną soli. Ten tekst wyjawia, ile będą kosztowały pączki na Tłusty Czwartek.

Oponki serowe

Źródło zdjęcia: canva/SasaJo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: film z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram