Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na wytrawne placki z cukinii z sosem czosnkowym
canva/zefirchik06

Niezawodny przepis na wytrawne placki z cukinii z sosem czosnkowym

7 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wytrawne placki z cukinii to pomysł na szybkie danie obiadowe lub kolację, które na pewno znikną z talerzy w mgnieniu oka. Placuszki są doskonale doprawione, mają złocistą, chrupiącą skórkę, ale są miękkie i delikatne w środku. Podane z domowym sosem czosnkowym smakują wyśmienicie.

Wytrawne placki z cukinii są świetną alternatywą dla tradycyjnych, dość ciężkich placków ziemniaczanych. Ich przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu, są zdrowsze, lekkie, puszyste i pyszne. Chrupiąca skórka, aromatyczna pietruszka i sos czosnkowy są doskonałym dopełnieniem potrawy, której musisz spróbować.

Sos czosnkowy możesz również przygotować na bazie śmietany lub samego majonezu, jednak wersja z jogurtem będzie lżejsza i moim zdaniem smaczniejsza. Wybieraj jogurty z żywymi kulturami bakterii, ponieważ zawierają żywe kultury bakterii, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit i zapobiegają chorobom układu trawiennego.

Przepis na wytrawne placki z cukinii z sosem czosnkowym

Składniki na 4 porcje:

  • duża cukinia

  • 1/3 szklanki mąki pszennej

  • natka pietruszki

  • 2 jajka

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy

Składniki na sos czosnkowy:

  • 3 duże ząbki czosnku

  • mały jogurt naturalny

  • łyżka majonezu

  • 1/4 łyżeczki oregano

Jak przygotować wytrawne placki z cukinii z sosem czosnkowym?

Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dopraw solą, pieprzem i wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody.

Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj z jogurtem, majonezem i oregano, następnie wstaw do lodówki na 20 minut .

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajka, dodaj cukinię i posiekaną natkę pietruszki, następnie dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Na patelni rozgrzej olej i delikatnie wylewaj ciasto z cukinią, aby utworzyły mniejsze placuszki. Smaż do uzyskania złocistego koloru i podsmażonej skórki. Placuszki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaj z sosem czosnkowym.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy