Nieziemsko soczysty strogonow z wieprzowiny. Prosty sposób na pyszny obiad
Strogonow z szynki wieprzowej z pieczarkami, marchewką, papryką i pomidorami to pyszna, gęsta i pożywna zupa, która sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i większe uroczystości. To prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na nieziemsko soczysty strogonow z wieprzowiny.
Jeśli szukasz pomysłu na niezwykle smaczny i pożywny obiad, to strogonow jest idealną opcją. Soczyste, delikatne mięso duszone z aromatycznymi warzywami i przyprawami wprost rozpływa się w ustach. Strogonow jest gęstą zupą, którą podasz wyłącznie z kromką chleba, jej smak pokochają wszyscy.
Do stogonowa z wieprzowiny najlepiej sprawdzi się mięso z szynki, jest pozbawione dużych przerostów, a sama struktura jest delikatna. Mięso pokrój na małe kawałki, dzięki czemu znacznie skrócisz czas gotowania. Ugotowana szynka wieprzowa jest doskonale miękka i soczysta.
Jeśli szukasz pomysłu na równie szybką potrawę z wieprzowiny- tu poznasz przepis na pieczoną karkówkę z cebulą , danie jest idealne na niedzielny obiad.
Przepis na soczysty strogonow z wieprzowiny
Składniki:
-
1 kg mięsa wieprzowego, np. z szynki
-
puszka pomidorów
-
2 marchewki
-
400 g pieczarek
-
duża cebula
-
duża papryka czerwona
-
papryka mielona słodka
-
papryka mielona ostra
-
zioła prowansalskie
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Jak zrobić strogonow z wieprzowiny?
Mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki (im mniejsza kostka, tym strogonow szybciej będzie gotowy). Na patelni rozgrzej oliwę i przełóż wieprzowinę, smaż chwilę, następnie dodaj posiekaną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i smaż jeszcze kilka minut.
Całość przełóż do garnka, wlej wodę, żeby zakrywała mięso i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut. W tym czasie na tej samej patelni podsmaż pokrojoną marchew i paprykę, warzywa oprósz solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i smaż kilka minut.
Na patelni podsmaż również pokrojone pieczarki. Po wstępnym duszeniu mięsa dodaj do garnka wszystkie przygotowane warzywa, dolej wodę, żeby przykryła całe danie, oprósz ziołami prowansalskimi i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę- półtorej, aż mięso będzie idealnie miękkie.
Źródło zdjęcia: canva/12MN Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, 2 łyżeczki koncentratu i gotuj jeszcze chwilę, w razie konieczności wlej trochę więcej wody, żeby strognow miał konsystencję gęstej zupy, nie sosu. Zupę dopraw do smaku papryką mieloną ostrą i słodką, ziołami i solą, smacznego.