Smakosze.pl Produkty Niezwykłe właściwości kaszanki
CCat82, Getty Images

Niezwykłe właściwości kaszanki

28 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kaszanka niezmiennie cieszy się popularnością wśród jej smakoszy, którzy kochają ją za charakterystyczny smak oraz konsystencję . Jeśli należysz do tego grona miłośników, masz ogromne szczęście, ponieważ ten mięsny wyrób ma wiele pozytywnych właściwości.

Wizja jedzenia kiełbasy złożonej z kaszy, podrobów oraz krwi nie zachwyca każdego, jednak mogą oni zmienić zdanie, gdy dowiedzą się, co można zyskać na okazjonalnym zjadaniu kaszanki. Szczególnie zachwyceni mogą być anemicy i rekonwalescenci.

Pozytywne aspekty kaszanki

Pomimo powszechnej opinii, jakoby wyrób ten miał być złożony z wysoko przetworzonych składników, prawda jest zupełnie inna. Podroby i krew należą do najmniej przerobionych produktów, dlatego kaszanka jest doskonałym pomysłem na pożywny obiad.

Wędlina ta jest świetnym źródłem żelaza hemowego, który ma bardzo ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek. Jeśli cierpisz więc na anemię, bądź w ostatnim czasie czujesz się osłabiony po chorobie, kaszanka może być niezłym sposobem na powrót do sił.

W podrobach znajduje się wiele cennych minerałów i witamin, które ciężko znaleźć w tak dużym natężeniu w innych produktach spożywczych. Sama kiełbasa wykazuje zdolności odkwaszające organizm, co szczególnie ważne może okazać się dla chorych na refluks.

Potrzebujesz więcej interesujących newsów? Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, ile zarabiają podstawowi pracownicy sieci sklepów Lidl. W tym tekście informujemy fanów wczesnego grzybobrania gdzie oraz jakie grzyby pojawiają się już w lasach.

Źródło: mesteban75, Getty Images

Kasza gryczana 

Kasza gryczana, która jest bardzo istotnym składnikiem całej kiełbasy, wypełniona jest błonnikiem. Substancja ta doskonale wpływa na pracę jelit, przyspiesza metabolizm i reguluje wchłanianie cukrów i tłuszczów do organizmu, co mocno ułatwia proces chudnięcia.

W kaszy obecne są również witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dobrą pamięć oraz łatwą koncentrację. Dodatkowo pełna jest witamin A oraz E, a także minerałów takich jak: cynk, potas, fosfor, wapń i miedź.

Kto nie powinien jeść kaszanki?

Ludzie mający spore problemy z nadwagą, chorobami układu krwionośnego czy podwyższonym cholesterolem, muszą ostrożnie jeść kaszankę. Są w niej spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na pracę żył i mogą doprowadzać do groźnych zatorów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy