Zapomnij o mięsie i warzywach. W piątek podaje kotlety mielone z innego składnika

Ryby jadamy rzadko, a jeśli już, to tylko w kilku typowych postaciach. Dziś poszerzamy więc asortyment o nietypowy obiad. Są nim kotlety mielone z dorsza.
Dorsz – nasza ulubiona ryba
Dorsz należy do najpopularniejszych ryb w Polsce. Dzieje się tak już od dawna – w PRL-u promowany był na tyle mocno, że na jego temat powstawały ironiczne, nie nadające się do zacytowania wierszyki. Mimo to on, i ryby w ogóle, znajdują się w naszym jadłospisie zbyt rzadko.
Sięgajmy więc częściej po ten popularny w chłodniach naszych sklepów produkt. Zwłaszcza że wiemy, jak z nim postępować, a same filety czy polędwice z dorsza nie są zbyt wymagające: można smażyć je, piec i gotować. Można też przygotowywać z nich na obiad kotlety mielone, takie jak te.
Kotlety z dorsza
Mielone kotlety rybne to dobry sposób, by zamienić rybę o nie najciekawszej strukturze w posiłek maskujący te niedoskonałości. Dlatego kiedy zdarzy się – czasem np. bezpośrednio od rybaka – kupić świeże kawałki ryby nie będące filetami pierwszego sortu, dobrze sięgnąć po taki obiad. Idealnie wyjdzie oczywiście także ze zwykłych kupnych filetów.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 600 g filetów zdorsza
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej (+ do panierowania)
- Sól, biały pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- Masło klarowane do smażenia
Rybne kotlety mielone
Kawałki ryby czyścimy i pozbywamy się ości. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy oba produkty razem do kielicha blendera.
Miksujemy rybę z cebulą dokładnie. Przekładamy ją do miski. Wybijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą.
Mięso przyprawiamy solą i białym pieprzem. Można zastosować także np. przyprawę uniwersalną. Wyrabiamy produkty na kleistą masę.
Rybę odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie formujemy z niego kulki. Jeśli masa rybna jest zbyt rzadka, dodajemy nieco bułki tartej.
Kotlety rybne lekko spłaszczamy. Obtaczamy je w bułce tartej. Masło klarowane mocno rozgrzewamy na patelni i smażymy kotlety z obu stron na złocisty kolor.
Kotlety mielone partiami zdejmujemy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu wszystkich zmniejszamy moc palnika i wszystkie kotlety razem dusimy pod przykryciem przez kilka minut, by doszły w środku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na niezwykły czerwony barszcz i białą kiełbasę w sosie.





































