Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten wywar bije polski rosół na głowę. Wszystko przez 1 dodatek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.03.2025 21:00

Ten wywar bije polski rosół na głowę. Wszystko przez 1 dodatek

rosół
Fot. Shutterstock/beats1

Pewne połączenia kulinarne wydają się nam tak bluźniercze, że trudno przyjąć do wiadomości, jak są ciekawe i smaczne. Dla wielu taka właśnie jest niemiecka odmiana rosołu. Wywar jest niezwykle aromatyczny, a 1 dodatek sprawia, że jest nawet lepszy od polskiego rosołu.

Nietypowy rosół z pysznym dodatkiem

W naszej tradycji kulinarnej w zapomnienie odchodzą grzybki – omlety, które stosowało się jako skrobiową wkładkę w zupach. W tych słodkich można było serwować nawet biszkoptowe, lekkie ciasto. W wytrawnych spotykaliśmy częściej naleśniki na bazie mleka.

Jednak na zachód od Polski – w części Niemiec, Austrii, Francji i Włoch – taki rodzaj makaronu ma się dobrze. Zupa z nim nazywana jest Flädlesuppe lub Frittatensuppe. Jest podobna do naszego rosołu, a wkładka z ciasta jest ciekawą odmianą wobec tradycyjnego u nas makaronu.

rosół z marchewką
Fot. Canva
To pierwszy taki sklep w Polsce. Ludzie są wściekli

Flädlesuppe, czyli rosół z naleśnikami

Przepis na Flädlesuppe jest niezwykle prosty. To zupa podobna do rosołu, przeważnie wołowego lub warzywnego. Jako makaron wykorzystać możemy zwyczajne naleśniki. Tak oto z dwóch znanych nam dań przygotowujemy jedno mniej znane.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 litr bulionu wołowego
  • 4 naleśniki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • Biała część małego pora
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz
naleśniki
Fot. Canva

Zupa z naleśnikami

Naleśniki smażymy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie zawijamy je w rulon i kroimy w paski, jak makaron. W tej zwiniętej postaci nakładamy do talerzy.

Marchewkę i pietruszkę kroimy w odcinki. Pora nacinamy i dokładnie płuczemy. Selera i czosnek obieramy. W garnku rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego. Wrzucamy warzywa i podsmażamy. Po kilku minutach zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.

zupa naleśnikowa.jpg
Fot. Canva

Rosół odcedzamy. Marchewkę kroimy w półplasterki. Dokładamy do talerzy z naleśnikami i zalewamy rosołem.

Zupę nalewamy do talerzy tuż przed podaniem na obiad. Naleśniki nie mają być miękkie, a jedynie nasączone bulionem. Talerze dekorujemy posiekaną pozostałą pietruszką.

Wypróbuj też przepisy na policzki wołowe i jajka w sosie chrzanowym.

zupa naleśnikowa.jpg
Fot. Shutterstock