Ten wywar bije polski rosół na głowę. Wszystko przez 1 dodatek

Pewne połączenia kulinarne wydają się nam tak bluźniercze, że trudno przyjąć do wiadomości, jak są ciekawe i smaczne. Dla wielu taka właśnie jest niemiecka odmiana rosołu. Wywar jest niezwykle aromatyczny, a 1 dodatek sprawia, że jest nawet lepszy od polskiego rosołu.
Nietypowy rosół z pysznym dodatkiem
W naszej tradycji kulinarnej w zapomnienie odchodzą grzybki – omlety, które stosowało się jako skrobiową wkładkę w zupach. W tych słodkich można było serwować nawet biszkoptowe, lekkie ciasto. W wytrawnych spotykaliśmy częściej naleśniki na bazie mleka.
Jednak na zachód od Polski – w części Niemiec, Austrii, Francji i Włoch – taki rodzaj makaronu ma się dobrze. Zupa z nim nazywana jest Flädlesuppe lub Frittatensuppe. Jest podobna do naszego rosołu, a wkładka z ciasta jest ciekawą odmianą wobec tradycyjnego u nas makaronu.

Flädlesuppe, czyli rosół z naleśnikami
Przepis na Flädlesuppe jest niezwykle prosty. To zupa podobna do rosołu, przeważnie wołowego lub warzywnego. Jako makaron wykorzystać możemy zwyczajne naleśniki. Tak oto z dwóch znanych nam dań przygotowujemy jedno mniej znane.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 litr bulionu wołowego
- 4 naleśniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- Biała część małego pora
- 1 pęczek natki pietruszki
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz

Zupa z naleśnikami
Naleśniki smażymy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie zawijamy je w rulon i kroimy w paski, jak makaron. W tej zwiniętej postaci nakładamy do talerzy.
Marchewkę i pietruszkę kroimy w odcinki. Pora nacinamy i dokładnie płuczemy. Selera i czosnek obieramy. W garnku rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego. Wrzucamy warzywa i podsmażamy. Po kilku minutach zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.

Rosół odcedzamy. Marchewkę kroimy w półplasterki. Dokładamy do talerzy z naleśnikami i zalewamy rosołem.
Zupę nalewamy do talerzy tuż przed podaniem na obiad. Naleśniki nie mają być miękkie, a jedynie nasączone bulionem. Talerze dekorujemy posiekaną pozostałą pietruszką.
Wypróbuj też przepisy na policzki wołowe i jajka w sosie chrzanowym.






































