Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę mięso mielone i rozkładam na waflach. Mogłabym to jeść bez przerwy, po prostu pycha
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.12.2024 16:01

Biorę mięso mielone i rozkładam na waflach. Mogłabym to jeść bez przerwy, po prostu pycha

wafle z mięsem mielonym
Fot. YouTube/smacznytv

Jak wykorzystać mięso mielone w kuchni? Mam na to pyszny sposób. Wafle z mięsem mielonym smakują, że palce lizać. Dlatego każdemu polecam ten prosty przepis na znakomitą, chrupiącą przekąskę.  Sprawdzi się na obiad, kolację i przekąskę na imprezę.

Mięso mielone, czyli przekąska na waflach

Co przygotowujesz z mięsa mielonego? Zwykle jemy je w postaci kotletów i gołąbków. Jednak ja znalazłam inny, ale jeszcze lepszy sposób na mięso mielone. Mieszam je z kilkoma dodatkami, rozkładam na waflach i wstawiam do piekarnika. W niedługim czasie na stół trafia pyszna przekąska.

Lekka, chrupiąca i wypełniona mięsem mielonym stała się hitem w moim domu. Robię ją szybko i równie błyskawicznie znika ona z talerzy. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

wafle
Fot. YouTube/smacznytv
Poszedł na jarmark i dostał jedzenie jak u babci. Trudno uwierzyć, co powiedział na koniec

Jak zrobić wafle z mięsem mielonym?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 4 wafle typu pischinger
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • olej roślinny

Przygotowanie dania zacznij od przełożenia mięsa mielonego do miski. Wbij jajko, dołóż posiekaną cebulę, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie masę podziel na 4 części. Wyłóż na 4 wafle i rozsmaruj. Przykryj jeden wafel drugim.

Podziel na 8 kawałków. Kolejne wafle złóż i pokrój na 8 części. Do miski wbij 3 jajka i roztrzep je. Każdy kawałek wafla z mięsem mielonym zanurzaj w jajkach. Wkrótce trafią one na patelnię i do piekarnika.

Przekąska, że palce lizać

Wafle z mięsem mielonym smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Wyłóż na nie wafle i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Po upływie tego czasu przekąska jest gotowa do podania. Wafle z mięsem mielonym wychodzą bardzo smaczne i chrupiące. Można podać je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ulubioną surówką. Pisaliśmy o tym, jak ugotować śląski rosół z wyjątkowym dodatkiem. Informowaliśmy o sylwestrowych promocjach w Dino. 

wafle
Fot. YouTube/smacznytv