Smakosze.pl Przepisy Nikt nie robi takich śledzi jak Siostry Benedyktynki. Klasztorny patent wyróżnia się smakiem
canva/Mariha-kitchen

Nikt nie robi takich śledzi jak Siostry Benedyktynki. Klasztorny patent wyróżnia się smakiem

7 stycznia 2023

Śledzie sióstr benedyktynek są znakomite. Przygotowana w zalewie korzennej ryba zachwyca aromatem i jest niesamowicie delikatna. Receptura jest niezwykle prosta, a przysmak skusi nawet najbardziej wybrednych domowników. Spróbujecie?

Jeśli nie wiecie jakie nietuzinkowe śledzie podać w te święta propozycja sióstr benedyktynek z Żarnowca, ma szansę wam się spodobać. Marynowane w aromatycznych przyprawach mięso ryby będzie mięciutkie i wyraziste w smaku. Lepszego nie jedliście.

Przepis na śledzia sióstr benedyktynek

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych np. matiasów

  • 2 mniejsze cebule

  • 625 ml wody

  • 310 ml octu spirytusowego

  • 250 g cukru

  • 1,5 łyżeczki goździków

  • 2 laski cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy

Jak zrobić śledzie marynowane? Przepis sióstr benedyktynek jest doskonały

Zaczynamy od namoczenia filetów w zimnej wodzie celem usunięcia z nich nadmiaru soli. W większym garnku zagotowujemy wodę wraz z cukrem, goździkami i octem. Mieszamy, by rozpuścić słodką przyprawę, a gdy zawrze, zestawiamy z kuchenki.

Cebule pozbawiamy łupiny i kroimy w plasterki. Wrzucamy je do garnka na 2 minuty, po czym całość przecedzamy, zachowując zalewę. Warzywo przelewamy zimną wodą celem zahartowania i odkładamy je do pojemnika i oprószamy solą oraz pieprzem. Odsoloną rybę układamy w słoikach, a następnie zalewamy ją przygotowaną mieszanką.

Po 24 godzinach marynowania, śledzie wyjmujemy i kroimy w plasterki. Wkładamy je do czystego naczynia na zmianę z zahartowaną i doprawioną cebulą. Całość zalewamy olejem rzepakowym i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Śledzie sióstr benedyktynek podajemy z pieczywem. Smacznego

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne wyśmienite wersje śledzi. Koniecznie spróbujcie pysznego rarytasu rodem ze Skandynawii z dodatkiem przyprawy curry . Być może też skuszą was pełne charakteru śledzie po turecku .

Znakomite śledzie marynowane
canva/Jevgeni Proshin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy