Nowy, zachwycający patent na idealne racuchy z jabłkami
Czy ktokolwiek jest w stanie oprzeć się delikatnym plackom z dodatkiem soczystych jabłek? Racuchy to doskonały pomysł zarówno na deser, jak i na słodkie śniadanie czy kolację. Zróbcie je z dodatkiem mąki gryczanej, a będą jednocześnie pyszne i zdrowe. Nasz nowy przepis ułatwi wam to zadanie.
Niedawno zdradzaliśmy przepis Ani Lewandowskiej na racuchy z brzoskwiniami. Pisaliśmy już też jak robić je w wersji wytrawnej . Teraz wracamy do klasycznego wydania tego rarytasu, przedstawiając wam ulepszony przepis z dodatkiem zdrowej mąki gryczanej i wykorzystaniem drożdży piekarniczych. Racuszki wychodzą delikatne i puszyste. Skusicie się?
Przepis na pyszne racuchy z jabłkami
Składniki:
-
4 jabłka
-
300 ml mleka 3.2%
-
10 g świeżych drożdży
-
2 łyżki cukru
-
180 g mąki pszennej
-
70 g mąka gryczana
-
olej rzepakowy do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W 100 ml mleka rozprowadzamy drożdże. Dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans. Gotowy zaczyn dodajemy do wymieszanych mąk.
Wsypujemy pozostały cukier i wlewamy mleko w ilości, która pozwoli uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Masę pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu jeszcze na godzinę.
Jabłka obieramy, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Łączymy je z wyrośniętym ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Przy pomocy łyżki formujemy placuszki i smażymy je na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Wskazówka: racuchy będą wegańskie, jeśli zamiast użyjecie napoju sojowego. Mam on najbardziej zbliżoną do krowiego nabiału zawartość tłuszczu, więc świetnie zastąpi go w tym przepisie.
Źródło zdjęcia: canva/A_Lein
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kukbuk