Smakosze.pl Przepisy Nowy, zachwycający patent na idealne racuchy z jabłkami
canva/AnjelaGr

Nowy, zachwycający patent na idealne racuchy z jabłkami

1 lutego 2022

Czy ktokolwiek jest w stanie oprzeć się delikatnym plackom z dodatkiem soczystych jabłek? Racuchy to doskonały pomysł zarówno na deser, jak i na słodkie śniadanie czy kolację. Zróbcie je z dodatkiem mąki gryczanej, a będą jednocześnie pyszne i zdrowe. Nasz nowy przepis ułatwi wam to zadanie.

Niedawno zdradzaliśmy przepis Ani Lewandowskiej na racuchy z brzoskwiniami. Pisaliśmy już też jak robić je w wersji wytrawnej . Teraz wracamy do klasycznego wydania tego rarytasu, przedstawiając wam ulepszony przepis z dodatkiem zdrowej mąki gryczanej i wykorzystaniem drożdży piekarniczych. Racuszki wychodzą delikatne i puszyste. Skusicie się?

Przepis na pyszne racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 4 jabłka

  • 300 ml mleka 3.2%

  • 10 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • 180 g mąki pszennej

  • 70 g mąka gryczana

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W 100 ml mleka rozprowadzamy drożdże. Dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans. Gotowy zaczyn dodajemy do wymieszanych mąk.

Wsypujemy pozostały cukier i wlewamy mleko w ilości, która pozwoli uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Masę pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu jeszcze na godzinę.

Jabłka obieramy, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Łączymy je z wyrośniętym ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Przy pomocy łyżki formujemy placuszki i smażymy je na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Wskazówka: racuchy będą wegańskie, jeśli zamiast użyjecie napoju sojowego. Mam on najbardziej zbliżoną do krowiego nabiału zawartość tłuszczu, więc świetnie zastąpi go w tym przepisie.

Pyszne racuchy z jabłkami
Nie ma to jak pyszne racuchy z jabłkami

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kukbuk

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy