Niezwykły trick z wykorzystaniem obierek po ziemniakach
Obierki z ziemniaków są przez większość z nas traktowane jako śmieci. Choć zdarzają się ludzie, którzy lubią smażyć je na tłuszczu, gotując w taki sposób domowe chipsy, znaczna część Polaków po prostu je wyrzuca. Jeśli jednak zmagasz się z czyszczeniem czajnika - zachowaj je.
Obierki z ziemniaków zawierają ogromną ilość skrobi, która świetnie sprawdza się w czyszczeniu czajnika z grubą warstwą kamienia. Mineralny osad ciężko jest doczyścić za pomocą mechanicznych metod, stąd wykorzystanie skórek ziemniaków jest genialnym ułatwieniem.
Obierki z ziemniaków sprawią, że czajnik będzie lśnił
Przed wykorzystaniem obierek, naturalnie trzeba je dokładnie wyczyścić z ziemi i innych zabrudzeń. Wystarczy przemyć je pod bieżącą wodą i już można z nich korzystać. Cała operacja jest banalnie prosta, warto jednak mieć kilka partii obierek w zapasie.
Aby wyczyścić czajnik, należy włożyć garść czystych obierków do jego wnętrza, zalać je wodą i zacząć gotować. Po 3 minutach wrzenia wody, wymienia się ją, a także obierki na czyste i powtarza resztę czynności . Wystarczą 2-3 cykle, aby czajnik znów błyszczał od wewnątrz.
Poza obierkami, świetnie sprawdza się także sok cytrynowy lub skoncentrowany kwasek cytrynowy. Wystarczy dodać je do gotującej się wody, a po kilku minutach wrzenia osad rozpuści się ponownie do wody, którą następnie trzeba wylać. Po czyszczeniu warto przemyć czajnik czystą wodą.
Coca-cola także da radę
Do tej metody wystarczy szklanka coli i 100 ml wody. Zmieszaj oba płyny i wlej je do czajnika. Następnie zagotuj całość i trzymaj na gazie przez 10 minut, dolewając ewentualnie wody, gdy ta zbytnio odparuje. Odstaw miksturę na 30 minut i wylej ją do zlewu. Jak w przypadku każdego innego sposobu, przemyj wnętrze czajnika wodą.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy, jak przyrządzić kruche i soczyste kotlety schabowe. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy przepis na naleśniki z serem i rodzynkami, które smakują praktycznie każdemu smakoszowi.
Doskonale sprawdzi się również ocet spirytusowy (trzeba jednak liczyć się z silnym zapachem podczas gotowania), który wystarczy wlać w proporcji 1:1 z wodą i doprowadzić do wrzenia . Po 10 minutach wylewa się płyn, przemywa wnętrze urządzenia wodą i gotowe.
Powyższe porady uchronią cię od konieczności kupowania sklepowych odkamieniaczy, które często zawierają dokładnie takie same substancje, lecz ich cena jest znacznie wyższa . Dzięki temu zaoszczędzisz trochę pieniędzy, które będziesz mógł przeznaczyć na kupienie doskonałych rarytasów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: homebook.pl