Smakosze.pl Przepisy Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad
canva/MykolaIvashchenko

Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad

15 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co dziś ugotować? A może obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym? By przygotować ten idealny jarski obiad, zamiast mięsa i ryżu użyj ziemniaków. Niecodzienne nadzienie zachwyci wszystkich domowników. Do gołąbków możesz podać sos grzybowy — pasuje wyśmienicie.

Choć gołąbki nadziewamy zwykle mięsem lub mięsem i ryżem, to jarska wersja również jest bardzo smaczna. Z czego przygotować farsz do jarskich gołąbków? Można go zrobić np. z kaszy jęczmiennej lub gryczanej albo ziemniaków. Doskonałym dodatkiem aromatycznym będą zaś grzyby suszone lub pieczarki, a także podsmażona cebulka.

Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 1 mały por

  • 2 łyżki oleju

  • 2 twarożki ziołowe

  • sól, pieprz

na sos:

  • 50 dag pieczarek

  • 2 łyżki masła

  • 200 ml śmietanki 30 proc.

  • sól, pieprz

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, podziel na pojedyncze liście. Wrzuć je do wrzątku na kilka minut, wyjmij, gdy będą elastyczne. Zetnij zgrubienia.

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj. Odcedź, osusz, wytłucz. Cebulę i por oczyść, posiekaj, zeszklij na oleju, przestudź.

Do ziemniaków dodaj cebulę i por, a także serki ziołowe. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na każdy liść kapusty kładź porcję farszu, uformuj gołąbki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, oprósz solą i pieprzem, piecz 2 godziny w 200 st. C.

Na sos pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, podsmaż na maśle, oprósz solą i pieprzem. Gdy odparuje z nich większość wody, dodaj śmietankę i gotuj kilka minut, dopraw, podawaj do gołąbków.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gołąbki z kaszą i grzybami , a także na gołąbki w kiszonej kapuście .

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/travellinglight

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujebolubie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy