Idealna na Wielkanoc sałatka z brokułów, kukurydzy i jajek. Prosto i efektownie
Szukacie pomysłów na pyszną sałatkę? Proponujemy idealną na Wielkanoc sałatkę z brokułów, kukurydzy i jajek. Jest prosta do przygotowania i niezwykle efektowna. Zapewne dlatego, że łączy w sobie kolorowe składniki i różne kształty. Gwarantujemy, że przypadnie do gustu całej rodzinie.
Na Wielkanoc często przyrządzamy sałatki. Są lekkie, apetyczne i wprowadzają na stół powiew wiosny. Z czego je przygotować? To już kwestia pomysłowości. Jednak, by nadać sałatce świąteczny charakter, warto do niej dodać jajko. Przekonajcie się sami, jak dobrze harmonizuje ono ze smakiem brokuła.
Idealna na Wielkanoc sałatka z brokułów i jajek
Składniki:
1 brokuł
4-5 jajek
1 puszka kukurydzy
3-4 łyżki pestek słonecznika
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki
Brokuł opłucz, podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę, posól ją, włóż do niej różyczki brokuła. Gotuj je na niedużym ogniu ok. 5 minut, aż będą półmiękkie.
Różyczki brokuła odcedź, dokładnie osącz. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz, pokrój w ćwiartki lub w większą kostkę.
Kukurydzę dokładnie osącz z zalewy. Pestki słonecznika lekko podpraż na suchej patelni, wystudź.
Różyczki brokuła, jajka, kukurydzę i pestki słonecznika wymieszaj z majonezem. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na sałatkę jajeczną z ananasem, a także na sałatkę z buraków.
Źródło zdjęcia: canva/SherSor
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pysznie soczyste jajka po szkocku. Chrupkość panierki zaskakuje
Mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku. Łatwy i szybki przepis
Kultowy cytrynowiec siostry Anastazji. Jedyny, oryginalny przepis
Źródło: przeslijprzepis