Smakosze.pl Przepisy Od lat nie kupuję pańskiej skórki na Wszystkich Świętych. Robię ją sama w domu, przepis jest banalny
ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Od lat nie kupuję pańskiej skórki na Wszystkich Świętych. Robię ją sama w domu, przepis jest banalny

30 października 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pańska skórka jest przysmakiem popularnym głównie na Mazowszu i w Małopolsce. To słodki biało-różowy cukierek, który można kupić we Wszystkich Świętych w okolicach cmentarzy. Dzięki temu banalnemu przepisowi sama przygotowuję pańską skórkę. Polecam tę prostą recepturę.

Pańską skórkę zrobicie w swojej kuchni

Mieszkańcom Mazowsza i Małopolski nie trzeba wyjaśniać, czym jest pańska skórka. Natomiast dla osób, które są z innych regionów Polski, ten smakołyk nie jest już znany. Na początku XX wieku ten oryginalny cukierek był sprzedawany w aptekach. Jego zadaniem miało być złagodzenie kaszlu. Jednak zamiast lekiem stał się bardziej przysmakiem, po który sięgały chętnie dzieci.

Swą nazwę ten smakołyk zawdzięcza delikatności i słodkości. Pańska skórka, czyli panieńska, w domyśle nadzwyczaj gładka i delikatna. Kiedyś pańską skórkę robiono z gumy arabskiej i z korzenia prawoślazu. Jednak przez lata receptura ewoluowała. Polecam przepis na smakołyk, który każdy może zrobić w domu.

ubijanie piany z białek.jpg
Canva / bhfack2
Faszeruję kapustę pysznym nadzieniem i podsmażam na patelni. 100 razy wolę tę wersję od klasycznych gołąbków

Jak zrobić pańską skórkę?

Składniki:

  • 2 białka
  • szklanka cukru
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku malinowego

Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i dodajemy mió d.  Całość mieszamy i zostawiamy na średniej mocy palnika. Trzymamy na kuchence do momentu, aż na powierzchni pojawią się złociste bąble (po ok. 10-15 minutach gotowania) .

W międzyczasie z białek ubijamy sztywną pianę z białek . Następnie, cały czas ubijając, dodajemy do niej cieniutką strużką uzyskany karmel. Potem dosypujemy jeszcze cukier wanilinowy, nie przestajemy mieszać . Miksowanie powinno zająć ok. 10 minut, aż do uzyskania bardzo gęstej masy.

Domowa pańska skórka bije na głowę tę kupną

Krem na pańską skórkę dzielimy na 2 części . Jedną z nich przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą barwimy sokiem malinowym i tworzymy z niej górną warstwę pańskiej skórki .

Formę z pańską skórką zostawiamy do wystudzenia . Następnie przekładamy ją do lodówki na cała noc. Gotowe słodycze porcjujemy i zawijamy w folię lub papier do pieczenia . Pyszny deser w wersji domowej gotowy jest do jedzenia. Taki przysmak z PRL-u do dziś robi moja mama . Z dosłownie 3 składników udało mi się zrobić pyszne ciasto .

gotowa pańska skórka.jpg
ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Źródło: kotlet.tv

To moja ulubiona surówka do obiadu. Zrobienie jej zajmuje 5 minut, sekret tkwi w 1 przyprawie
Ogromny sukces polskiego serowarstwa. Rodzime wyroby z prestiżowymi nagrodami, internauci nie kryją zachwytów
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy