Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To moja ulubiona surówka do obiadu. Zrobienie jej zajmuje 5 minut, sekret tkwi w 1 przyprawie

To moja ulubiona surówka do obiadu. Zrobienie jej zajmuje 5 minut, sekret tkwi w 1 przyprawie

Surówka z kiszonej kapusty
YT/ZARAŻENI PASJAMI

Surówka z kapusty kiszonej pasuje do niejednego obiadu, a moja rodzina bardzo ją lubi. Pyszny smak dodatek zawdzięcza użyciu jednej wyrazistej przyprawy. Pierwszy raz skorzystałam z niej za namową babci i już nie wyobrażam sobie, bym mogła ją pominąć.
 

Zrobienie dobrej surówki nie jest proste

Surówki nie mogą być przypadkowym połączeniem warzyw uzupełnionym o sos majonezowy. Przynajmniej w moim domu taki dodatek nie spotka się z uznaniem i będę musiała go po prostu wyrzucić.

Zamiast zatem sięgać po popularne przepisy, wybieram obecną w mojej rodzinie już od pokoleń recepturę na wyrazistą i soczystą surówkę na bazie kapusty kiszonej. Obowiązkowym dodatkiem do niej jest olej oraz jedna charakterystyczna przyprawa.

kiszona kapusta.jpg
Canva / Hana-Photo
Ogromny sukces polskiego serowarstwa. Rodzime wyroby z prestiżowymi nagrodami, internauci nie kryją zachwytów

Przepis na pełną smaku surówkę z kapusty kiszonej

Kapusta kiszona jest świetną bazą do zrobienia obiadowego dodatku. Zawsze łączą ją z porem, szczypiorkiem oraz cebulą i obficie doprawiam kminkiem w ziarnach. Zapach jest piękny, a smak obłędny.

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej z marchewką
  • pół dużego pora
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżeczki ziaren kminku
  • 30 ml oleju rzepakowego lub lnianego
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie tej surówki jest niemal tak szybkie, jak zapoznanie się z listą składników. Pełna instrukcja wraz ze wskazówkami dostępna jest w dalszej części artykułu.

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Jak zrobić dobrą surówkę z kapusty kiszonej? Sekretem jest kminek

Zaczynam od odciśnięcia kapusty kiszonej z soku. Warto go wypić, bo jest bardzo zdrowy. Odsączone warzywo szatkuję, by łatwiej połączyło się z pozostałymi składnikami i wrzucam do większej miski.

Pora oraz szczypiorek płuczę. Siekam starannie i dodaję do kapusty. Podobnie postępuję z cebulą. Zawartość miski mieszam. Wsypuję kminek i wlewam olej. Doprawiam surówkę odrobiną soli oraz pieprzu.

Jak podawać surówkę z kapusty kiszonej?

Wyrazisty dodatek obiadowy pasuje zarówno do klasycznych kotletów w panierce, jak i do ryby. Będzie smaczny też z warzywnymi pulpetami i postnymi kotletami jajecznymi.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na znakomite surówki. Sprawdźcie jak zrobić nietuzinkowego colesława z czerwonej kapusty. Być może skusi was także klasyczne połączenie marchewki, jabłka i pora.

kminek.jpg
Canva / Savany