Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Faszeruję kapustę pysznym nadzieniem i podsmażam na patelni. 100 razy wolę tę wersję od klasycznych gołąbków
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.10.2023 11:06

Faszeruję kapustę pysznym nadzieniem i podsmażam na patelni. 100 razy wolę tę wersję od klasycznych gołąbków

gołąbki
YouTube/@frischerezepte

Czy przyrządzacie gołąbki? Ja robię to często, bo w moim domu są bardzo lubiane. Jednak nie robię tradycyjnych gołąbków. Gotowe nadzienie zawijam w kapustę, a całość podsmażam na patelni. Rodzina zawsze dopomina się o dokładki.

Przygotujcie gołąbki na jesienny obiad

Gołąbki można przyrządzać na wiele sposobów. Robimy je z dodatkiem kaszy lub ryżu. Czasem dodajemy nawet grzyby i danie zyskuje niepowtarzalny aromat. Jednak zwykle gołąbki dusimy w sosie pomidorowym. Też takie kiedyś je robiłam. 

Jednak od pewnego czasu nie przyrządzam gołąbków w tradycyjny sposób. Najpierw robię pyszne nadzienie z warzyw, potem zawijam je w liście kapusty pekińskiej. Ta wersja gołąbków jest wyjątkowo smaczna, a do tego szybka w przygotowaniu. Polecam ją, bo u mnie w domu tak zrobione gołąbki są bardzo lubiane. 

gołąbki
Canva/AlexD75
To moja ulubiona surówka do obiadu. Zrobienie jej zajmuje 5 minut, sekret tkwi w 1 przyprawie

Jak zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej?

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 3 jajka
  • sól 
  • pieprz
  • bułka tarta

Robienie gołąbków zaczynamy od ugotowania ziemniaków i posiekania cebuli. Podsmażamy ją na patelni i dodajemy pokrojone papryki. Liście kapusty pekińskiej zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30minut. Po upływie tego czasu wycinamy z liści twarde fragmenty.

Warzywa smażone na patelni doprawiamy i mieszamy. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i dodajemy do nich usmażone warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz zawijamy w liście kapusty. Do miski wbijamy jajka, rozmącamy i wsypujemy mąkę. Składniki dokładnie mieszamy. 

Gołąbki z kapusty pekińskiej zaskoczą was smakiem

Gołąbki zanurzamy w cieście, panierujemy w bułce tartej i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy z dwóch stron, aż będą miały złoty kolor. Gołąbki możemy od razu podawać. Zawierają one ziemniaki, dlatego nie musimy ich oddzielnie serwować. 

Pieczywo też nie będzie tu konieczne. Gołąbki z farszem warzywnym, które zawijamy w liście kapusty pekińskiej, są wyjątkowo smaczne. Warto przyrządzić je na jesienny obiad. Odkąd poznałam ten przepis, już nie robię tradycyjnych gołąbków. Pisaliśmy, jak przygotować gołąbki na Wszystkich Świętych. Podawaliśmy też przepis na gołąbki od Magdy Gessler. 

gołąbki z farszem warzywnym.jpg
YouTube/@frisherezepte

Źródło: YouTube/@frischerezepte