Smakosze.pl Przepisy Od lat nie robię gołąbków. Znalazłam 100 razy lepszy sposób, wszyscy zajadają aż się uszy trzęsą
YouTube/@cookrate.Polska

Od lat nie robię gołąbków. Znalazłam 100 razy lepszy sposób, wszyscy zajadają aż się uszy trzęsą

22 lipca 2023

Lubimy jeść gołąbki, bo są smacznym i pożywnym daniem obiadowym. Jednak przygotowywanie gołąbków może być kłopotliwe. Od dawna już ich nie robię, bo znalazłam coś o wiele lepszego. To danie tak wszystkim smakuje, że aż trzęsą się im uszy.

Kapusta, warto ją jeść

Gołąbki często goszczą na stołach Polaków. Mięso mielone zawijane w liście kapusty są wyjątkowo smacznym i sycącym daniem . To również porcja zdrowia, której warto sobie dostarczyć. Kapusta jest prawdziwą bombą witaminową.

Zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dostarcza nam bardzo dużo błonnika i kwasu foliowego. Jedzenie kapusty wpływa korzystnie na układ trawienny i odpornościowy. Jednak przyrządzanie gołąbków bywa czasochłonne. Zrezygnowałam z ich robienia. Teraz przygotowują kapustą z mięsem mielonym w zupełnie innym wydaniu. Robię kapustę nadziewaną mięsem mielonym.

Nie wyrzucaj skórek po arbuzie. Pokrój je i wstaw do piekarnika. Nie uwierzysz co się stanie

Jak przyrządzić kapustę nadziewaną mięsem mielonym?

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • kromka chleba
  • 50 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej roślinny
  • seler
  • por
  • czerwona cebula
  • pasta pomidorowa 50 g
  • 350 ml czerwonego wina
  • 200 ml wody

Kromkę chleba zalewam wodą, rozdrabniam, dodaję mięso mielone. Czerwoną cebulę kroję i wrzucam do miski z mięsem i chlebem . Dodaję do tego jajko, gałką muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam.

Z kapusty wycinam głąb i wydrążam cały środek. Nadziewam ją przygotowanym mięsem mielonym. Wkładam w misce do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, na 15 minut. Po wyjęciu odstawiam do ostygnięcia. Przygotowuję sos, czyli kroję warzywa- marchewkę, cebule, por, seler. Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam na nią warzywa.

Kapusta nadziewana mięsem mielonym- piecz ją dwa razy

Do warzyw na patelni dodaję pastę pomidorową i wodę. Dokładnie mieszam. Sosem zalewam kapustę, która jest w misce. Zawijam szczelnie w folię aluminiową i wstawiam do piekarnika na 180 stopni na 60 minut.

Po wyjęciu z piekarnika- kapustę polewam sosem pomidorowym i kroję na kawałki jak tort. Kapusta nadziewana mięsem mielonym jest pyszna i aromatyczna. Mięso jest soczyste i miękkie, a liście kapusty przypieczone. Sos pomidorowy dopełnia całości. Wszyscy się zajadają tym daniem- aż się uszy trzęsą. Pisaliśmy o gołąbkach od babci. Podawaliśmy sposób na soczyste gołąbki.

kapusta nadziewana
YouTube/ @cookrate.polska

Źródło: YouTube/@cookrate.polska

To najlepszy sposób na śniadanie. Syci na długo i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji. Połączenie prostych składników powala smakiem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy