Od lat robię placki ziemniaczane z tego przepisu, smakują obłędnie. Ten dodatek zaskoczy każdego
Placki ziemniaczane to jeden z kuchennych pewników, a większość z nas przygotowuje je niemal machinalnie. A co gdyby przerwać rutynę i wzbogacić je o składnik, który dodaje złożoności smakowi? Tak właśnie robimy w tym przepisie.
Placki ziemniaczane 2.0
Starłam ziemniaki na placki i pomyślałam: co by tu dodać, żeby były smaczniejsze niż dotychczas. Wtedy wpadł mi do głowy ten pomysł – pisze Agnieszka na jednym z internetowych forów poświęconych gotowaniu.
Po chwili dodaje, że intuicja jej nie zawiodła, a placki nigdy nie były tak smaczne. Jednak nie jedna Agnieszka wpadła na ten pomysł. Od lat gospodynie domowe dzielą się między sobą niemal magicznym składnikiem , który podrasowuje smak zwykłych placków. Magicznym? Ależ nie – to przecież stary dobry majonez .
Placki z majonezem
Dodatek majonezu do placków ziemniaczanych nie zmienia nic poza smakiem. Przygotowujemy je bardzo podobnie jak we wszystkich innych przepisach. Może w tej wersji placki nie smakują tak doskonale z cukrem, za to świetnie komponują się z gulaszem czy nawet łyżką jogurtu albo śmietany .
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Dodajemy majonez do placków ziemniaczanych
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy w robocie kuchennym. Odciskamy z nadmiaru wody na sitku o gęstych okach lub tetrowej ściereczce . Cebulę siekamy lub ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę lub miksujemy w blenderze razem z cebulą.
Starte odsączone ziemniaki, cebulę i czosnek umieszczamy w jednej misce. Dodajemy wybite jajka, mąkę i majonez. Mieszamy na jednolitą masę, przyprawiając do smaku solą i pieprzem .
Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste. Po usmażeniu kładziemy na ręczniku papierowym, by wchłonął on nadmiar tłuszczu . W wersji z majonezem podajemy placki raczej w wytrawnym towarzystwie.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłe kotlety mielone z kaszą gryczaną i sycącą zupę soliankę .