Smakosze.pl Przepisy Od lat robię placki ziemniaczane z tego przepisu, smakują obłędnie. Ten dodatek zaskoczy każdego
fot. Canva

Od lat robię placki ziemniaczane z tego przepisu, smakują obłędnie. Ten dodatek zaskoczy każdego

27 lutego 2024

Placki ziemniaczane to jeden z kuchennych pewników, a większość z nas przygotowuje je niemal machinalnie. A co gdyby przerwać rutynę i wzbogacić je o składnik, który dodaje złożoności smakowi? Tak właśnie robimy w tym przepisie.

Placki ziemniaczane 2.0

Starłam ziemniaki na placki i pomyślałam: co by tu dodać, żeby były smaczniejsze niż dotychczas. Wtedy wpadł mi do głowy ten pomysł – pisze Agnieszka na jednym z internetowych forów poświęconych gotowaniu.

Po chwili dodaje, że intuicja jej nie zawiodła, a placki nigdy nie były tak smaczne. Jednak nie jedna Agnieszka wpadła na ten pomysł. Od lat gospodynie domowe dzielą się między sobą niemal magicznym składnikiem , który podrasowuje smak zwykłych placków. Magicznym? Ależ nie – to przecież stary dobry majonez .

placki ze śmietaną
fot. Canva
Zrób tak z kratką od piekarnika. Mistrzowski sposób

Placki z majonezem

Dodatek majonezu do placków ziemniaczanych nie zmienia nic poza smakiem. Przygotowujemy je bardzo podobnie jak we wszystkich innych przepisach. Może w tej wersji placki nie smakują tak doskonale z cukrem, za to świetnie komponują się z gulaszem czy nawet łyżką jogurtu albo śmietany .

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Dodajemy majonez do placków ziemniaczanych

Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy w robocie kuchennym. Odciskamy z nadmiaru wody na sitku o gęstych okach lub tetrowej ściereczce . Cebulę siekamy lub ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę lub miksujemy w blenderze razem z cebulą.

Starte odsączone ziemniaki, cebulę i czosnek umieszczamy w jednej misce. Dodajemy wybite jajka, mąkę i majonez. Mieszamy na jednolitą masę, przyprawiając do smaku solą i pieprzem .

Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste. Po usmażeniu kładziemy na ręczniku papierowym, by wchłonął on nadmiar tłuszczu . W wersji z majonezem podajemy placki raczej w wytrawnym towarzystwie.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłe kotlety mielone z kaszą gryczaną i sycącą zupę soliankę .

stosik placków ziemniaczanych
fot. Canva
Ubijam ugotowane ziemniaki i zapiekam z kilkoma dodatkami. Ten pyszny obiad starcza na kilka dni
Tą zupą najesz się bardziej niż drugim daniem. Jest tak dobra, że robię ją praktycznie co tydzień
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy