Ubijam ugotowane ziemniaki i zapiekam z kilkoma dodatkami. Ten pyszny obiad starcza na kilka dni
Oto niezwykły przepis na zapiekankę ziemniaczaną. W tej wersji jest lekka, puszysta, niemal kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach. Sekretem jest odpowiednie potraktowanie ziemniaków stanowiących bazę tej pysznej obiadowej potrawy.
Zapiekanka z ziemniaków
Jak wiadomo, z ugotowanymi ziemniakami można zrobić niemal wszystko. Także jeśli chodzi o przygotowanie ich do zapiekanki, zwłaszcza, że ten rodzaj dania bardzo wiele znosi. Jednak ziemniaki obrobione w sposób, który tu pokazujemy, prezentują się w tym daniu wyjątkowo wdzięcznie.
Z ugotowanych bulw przygotowujemy tu puszyste, leciutkie ciasto, a następnie zapiekamy je dwa razy. Za drugim wzbogacamy je o farsz – ten zaś ma być tylko lekko muśnięty temperaturą piekarnika. Dzięki temu całość jest lekka nie tylko w smaku, lecz także w strukturze.
Odchudzanie – start! Pij codziennie ten napój gwiazd, a szybko poczujesz efektyZapiekanka ze startymi ziemniakami
Taka zapiekanka wyjdzie nawet z puree ziemniaczanego, które czasem zostaje po obiedzie. W naszej wersji ziemniaki przyprawiamy, by nabrały wyrazistości. Kanał Einfach und Lecker, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, pokazuje wersję łagodniejszą w smaku.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 80 g surowego boczku
- ¼ kg pomidorków cherry
- 100 g startej mozzarelli
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Zapiekamy puree ziemniaczane
Jeśli nie używamy puree ziemniaczanego z poprzedniego obiadu, ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy, najlepiej w lodowatej kąpieli. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce albo rozbijamy tłuczkiem. Dodajemy jajko, przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Wykładamy ją do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i boczek pokrojony w słupki i smażymy, aż będzie złocisty. Po wyjęciu bazy zapiekanki z piekarnika, wykładamy na nią przestudzoną zawartość patelni. Startym serem mozzarella dokładnie posypujemy całą zapiekankę i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Kiedy ser będzie zapieczony i złocisty, zapiekanka będzie gotowa.
Wypróbuj też przepisy na schab w galarecie według Heni Foks i okazały biszkopt z galaretką.