Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ubijam ugotowane ziemniaki i zapiekam z kilkoma dodatkami. Ten pyszny obiad starcza na kilka dni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.02.2024 18:17

Ubijam ugotowane ziemniaki i zapiekam z kilkoma dodatkami. Ten pyszny obiad starcza na kilka dni

zapiekanka w piekarniku
youtube.com/@einfachundlecker04

Oto niezwykły przepis na zapiekankę ziemniaczaną. W tej wersji jest lekka, puszysta, niemal kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach. Sekretem jest odpowiednie potraktowanie ziemniaków stanowiących bazę tej pysznej obiadowej potrawy.

Zapiekanka z ziemniaków

Jak wiadomo, z ugotowanymi ziemniakami można zrobić niemal wszystko. Także jeśli chodzi o przygotowanie ich do zapiekanki, zwłaszcza, że ten rodzaj dania bardzo wiele znosi. Jednak ziemniaki obrobione w sposób, który tu pokazujemy, prezentują się w tym daniu wyjątkowo wdzięcznie.

Z ugotowanych bulw przygotowujemy tu puszyste, leciutkie ciasto, a następnie zapiekamy je dwa razy. Za drugim wzbogacamy je o farsz – ten zaś ma być tylko lekko muśnięty temperaturą piekarnika. Dzięki temu całość jest lekka nie tylko w smaku, lecz także w strukturze.

gotowa zapiekanka
youtube.com/@einfachundlecker04
Odchudzanie – start! Pij codziennie ten napój gwiazd, a szybko poczujesz efekty

Zapiekanka ze startymi ziemniakami

Taka zapiekanka wyjdzie nawet z puree ziemniaczanego, które czasem zostaje po obiedzie. W naszej wersji ziemniaki przyprawiamy, by nabrały wyrazistości. Kanał Einfach und Lecker, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, pokazuje wersję łagodniejszą w smaku.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g surowego boczku
  • ¼ kg pomidorków cherry
  • 100 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Zapiekamy puree ziemniaczane

Jeśli nie używamy puree ziemniaczanego z poprzedniego obiadu, ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy, najlepiej w lodowatej kąpieli. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce albo rozbijamy tłuczkiem. Dodajemy jajko, przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Wykładamy ją do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i boczek pokrojony w słupki i smażymy, aż będzie złocisty. Po wyjęciu bazy zapiekanki z piekarnika, wykładamy na nią przestudzoną zawartość patelni. Startym serem mozzarella dokładnie posypujemy całą zapiekankę i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Kiedy ser będzie zapieczony i złocisty, zapiekanka będzie gotowa.

Wypróbuj też przepisy na schab w galarecie według Heni Foks i okazały biszkopt z galaretką.

masa na zapiekankę
youtube.com/@einfachundlecker04