Odświętna, deserowa kawa. Uwielbiany produkt uszlachetni jej smak
Kawa deserowa jest słodką, jesienną wersją tradycyjnego napoju. Espresso, kilka kostek czekolady, cynamon i kakao stanowią rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować. Kawę przygotuj na ulubionym mleku i udekoruj bitą śmietaną lub mleczną pianką, będzie przepyszna.
Jesienią i zimą, kiedy dni są pochmurne, krótkie i zimne, zamieniam klasyczną, czarną kawę na rozgrzewający i aromatyczny deser. Uwielbiam kawę i słodycze, kawa deserowa jest więc moim faworytem. Do kawy z czekoladą dodaję również cynamon, kakao i bitą śmietanę lub piankę z mleka.
Czekolady nie rozpuszczam w kąpieli wodnej, a dodaję do mleka, w ten sposób uzyskuję fantastyczny smak. Mocne espresso, mleko z czekoladą, aromatyczne przyprawy i słodkie dodatki to doskonały deser na jesienne i zimowe dni. Taka kawa nie dość, że świetnie pobudza, tak gwarantuje jeszcze solidną dawkę pozytywnej energii.
Do kawy deserowej wykorzystaj ulubioną czekoladę i mleko. Gorąco polecam czekoladę deserową, która jest nieco łagodniejsza od gorzkiej, nie jest jednak tak słodka jak mleczna. W przepisie znajduje się tradycyjne mleko krowie. Możesz jednak zamienić je na mleko bez laktozy, mleko migdałowe, sojowe, kokosowe.
Aromatyczna kawa z czekoladą i cynamonem
Składniki na 1 porcję:
-
podwójne espresso
-
pół szklanki mleka
-
2-3 kostki ulubionej czekolady
-
cynamon i kakao do posypania
-
bita śmietana lub spienione mleko do dekoracji (opcjonalnie)
Jak przyrządzić deserową kawę? Popularny napój zamieni się w pyszny deser
Mleko wlej do rondelka, wrzuć kostki czekolady i podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Mleko wlej do wysokiej szklanki z grubego szkła lub do większego kubka. Następnie dodaj zaparzoną kawę i całość oprósz delikatnie cynamonem i kakao.
Jeśli masz ochotę na jeszcze słodszy deser, kawę udekoruj bitą śmietaną i ponownie oprósz cynamonem i kakao , będzie przepyszna.
Na jesień i zimę doskonale sprawdzi się również gorąca czekolada , smakuje jak z najlepszej pijalni. Jeśli masz ochotę na kawę z niecodziennym składnikiem- tu poznasz przepis na pumpkin spice latte.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jaką wodą zalewasz obsmażone mięso? Jest tylko 1 właściwa. Inaczej gulasz się nie uda
-
Pory zapiekane w śmietanie. Na przystawkę, przekąskę i do obiadu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama