Gorąca czekolada niczym ze słynnej pijalni. Przyjemność bez wychodzenia z domu
Jesienią, kiedy dni są coraz krótsze, chłodniejsze i deszczowe, możemy odczuwać senność i spadek nastroju. Domowa, gorąca czekolada będzie doskonałym antidotum na te przypadłości. Napój podany z ulubionymi dodatkami doda energii i doskonale poradzi sobie z jesienną chandrą.
Nasz przepis na gorącą czekoladę jest przepisem podstawowym. Do słodkiego i rozgrzewającego napoju możemy dodać również startą skórkę z pomarańczy, migdały, szczyptę chili, kardamonu. Każdy dodatek wsypujemy podczas gotowania, żeby oddał swój aromat.
Gorącą czekoladę możemy podać bez żadnych dodatków. Jednak wyjątkowo apetycznie będzie się prezentowała, gdy udekorujemy ją bitą śmietaną, posypiemy czekoladą, cynamonem, posiekanymi orzechami lub polejemy ulubionym sosem. Każdy znajdzie idealny dodatek dla siebie. Gorąca czekolada jest bardzo smaczna, a jej zapach unosi się po całej kuchni już podczas gotowania.
Zrezygnujmy z gotowej bitej śmietany w sprayu i polepszaczy do bitej śmietany, bo to sztuczne produkty. Gęstą pianę bez problemu ubijemy z mocno schłodzonej śmietanki kremówki. Wystarczy ubijać ją na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut.
Przepis na gorącą czekoladę niczym ze słynnej pijalni
Składniki:
1/2 szklanki mleka
300 ml śmietanki kremówki 30%
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
Do podania:
200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
kostka czekolady
szczypta mielonego cynamonu
Jak zrobić wyśmienitą gorącą czekoladę?
300 ml śmietany i mleko wlej do rondla i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy się zagotuje, dodaj pokruszoną czekoladę mleczną i deserową i podgrzewaj, stale mieszając, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Wyłącz palnik.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Gorącą czekoladę przelej do kubków lub filiżanek i udekoruj domową bitą śmietaną, oprósz startą kostką czekolady i cynamonem.
Jesienią postaw na kawę z kurkumą i goździkami, doskonale pobudza i rozgrzewa. Jeśli masz ochotę na herbatę zimową, koniecznie wypróbuj przepis Beaty Pawlikowskiej na jabłkowo- pomarańczową herbatę z przyprawami korzennymi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pożywne. Wystarczy popularny dodatek
Leczo z cukinią i kiełbasą. Wersja, która bije na głowę wszystkie inne
Soczysty schab pieczony w liściach laurowych. Nic lepszego nie podacie na obiad
Źródło: poprostupycha