Wskazano 3 najzdrowsze produkty świata. Niedowierzanie, ale nie ma wśród nich ogórków kiszonych ani buraków
Nie da się ukryć, że ogórki kiszone i buraki odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Powszechnie uznaje je się za najzdrowsze ze smakołyków. Mało kto spodziewałby się, że nie znajdują się na szczycie rankingu produktów spożywczych o szczególnych walorach żywieniowych i zdrowotnych.
Ogórki kiszone i buraki zdetronizowane?
Niedawno wspominaliśmy o tym jak ogórki kiszone wpływają na nasz organizm. Niektórzy śmiało uznaliby takie doniesienia za spektakularne. Jednak okazuje się, że ogórki i buraki nie mogą równać się z migdałami, czerymoją i karmazynem atalntyckim.
Ogórki z pewnością znalazły się pod lupą naukowców przeprowadzających badania. Zgodnie z doniesieniami Polskiego Radia, specjaliści wzięli pod lupę niemal tysiąc nieprzetworzonych produktów spożywczych, z różnych zakątków świata. Wyniki osiągnięto za sprawą analizy.
Pod uwagę brano takie czynniki jak zawartość kluczowych witamin oraz mikroelementów, profil kwasów tłuszczowych i kombinacje występujących składników odżywczych. Ogórki co prawda nie znalazły się na podium, jednak smakosze z pewnością docenią zwycięzców.
Migdały, czerymoja i karmazyn atalntycki osiągnęły niemal maksymalny wynik w testach. Jego wartość wynosiła 1. Natomiast zwycięzcy plebiscytu mogą poszczycić się wartościami od 0,97 do 0,89. Przykładowo mięso z kurczaka oceniono tylko na 0,18. Oczywiście nie oznacza to, że możemy jeść wyłącznie produkty z podium.
Ogórki kiszone również warto zajadać
Zwycięskie produkty żywieniowe z pewnością są niezwykle zdrowe i warto je jadać. Jednak nie jest to równoznaczne z wykluczeniem z codziennej diety innych kąsków. W związku z tym nawet ogórki kiszone powinny się w nim znaleźć.
- Migdały bogate w wapń i jednonienasycone tłuszcze są bardzo energetyczne, jarmuż zawiera szczawiany i goitrogeny, a wodorosty zbyt dużo jodu. Ważna jest więc całościowa, dobrze zbilansowana dieta, prawidłowa ilość poszczególnych składników, a także regularność ich spożywania - wyjaśniła Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia, przytaczana przez portal Polskie Radio. Ekspertka zwróciła również uwagę na jakość produktów.
- Z pewnością nieco inne właściwości i oddziaływanie na organizm będzie mieć jarmuż rosnący przy ruchliwej drodze od tego, który jest uprawiany w gospodarstwie ekologicznym. Inny będzie jarmuż kupiony prosto od rolnika od tego, który kupimy w markecie - nadmieniła dietetyczka.
- Każdy z nas inaczej przyswaja poszczególne składniki i ma też różne zapotrzebowanie na nie. Polecam spożywanie bogatej odżywczo żywności w oparciu o zalecenia zawarte w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ oraz zdrowy rozsądek - dodała ekspertka z Instytutu Żywności i Żywienia.
Mając na uwadze powyższe informacje warto bacznie przyglądać się temu co jadamy i każdego dnia dbać o zróżnicowany jadłospis. Takie postępowanie wyjdzie nam tylko na zdrowie, tak samo jak ogórki kiszone do obiadu.
Źródło: Polskie Radio