Okrasa i gęś. To danie jest niewyobrażalnie proste
Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać.
Gęsi dostępne wszędzie
Od niedawna nie trzeba już szukać gęsi, nie trzeba też kupować jej w całości. Gęsie porcje – piersi, nogi, skrzydełka, dostępne są na tackach nawet w wielkich sieciach handlowych. Nie są drogie a gęsina to mięso zdrowe i smaczne, pozwalające na przygotowanie niebanalnego dania.
Gęś: polska klasyka
Polski oddział światowego ruchu Slow Food, dbającego o jakość jedzenia, od 14 lat namawia Polaków do jedzenia gęsi – naszego narodowego drobiu. Do akcji włączyli się najlepsi polscy kucharze proponując własne przepisy na gęsinę. Dzisiejszy jest zaskakująco prosty.
Tatar z gęsi, czyli okrasa
Przepis przygotował Marcin Budynek z Tawerny Fisza Concept w Augustowie
Okrasa z gęsi jest najłatwiejszym daniem świata. Zaskakuje niecodziennym smakiem i uwodzi elegancką prostotą.
Składniki:
- Pierś gęsia z tłuszczem, bez skóry
- Korniszony
- Grzybki marynowane
- Żółtko
- Chleb razowy
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś mielimy z tłuszczem i doprawiamy do smaku. Podajemy na grzance z chleba razowego z surowym żółtkiem i drobno pokrojonymi marynatami.
Materiał promocyjny we współpracy z Slow Food Polska i gesina.pl