Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Okrasa i gęś. To danie jest niewyobrażalnie proste
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 08.11.2023 09:03

Okrasa i gęś. To danie jest niewyobrażalnie proste

Gęsina na św. Marcina

Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać. 

Gęsi dostępne wszędzie

Od niedawna nie trzeba już szukać gęsi, nie trzeba też kupować jej w całości. Gęsie porcje – piersi, nogi, skrzydełka, dostępne są na tackach nawet w wielkich sieciach handlowych. Nie są drogie a gęsina to mięso zdrowe i smaczne, pozwalające na przygotowanie niebanalnego dania.

Shutterstock_1953058147-2.jpg

Gęś: polska klasyka

Polski oddział światowego ruchu Slow Food, dbającego o jakość jedzenia, od 14 lat namawia Polaków do jedzenia gęsi – naszego narodowego drobiu. Do akcji włączyli się najlepsi polscy kucharze proponując własne przepisy na gęsinę. Dzisiejszy jest zaskakująco prosty.

Shutterstock_760998820-2.jpg

Tatar z gęsi, czyli okrasa

Przepis przygotował Marcin Budynek z Tawerny Fisza Concept w Augustowie

Okrasa z gęsi jest najłatwiejszym daniem świata. Zaskakuje niecodziennym smakiem i uwodzi elegancką prostotą.

Składniki:

  • Pierś gęsia z tłuszczem, bez skóry
  • Korniszony
  • Grzybki marynowane
  • Żółtko
  • Chleb razowy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś mielimy z tłuszczem i doprawiamy do smaku. Podajemy na grzance z chleba razowego z surowym żółtkiem i drobno pokrojonymi marynatami.

s.jpg

Materiał promocyjny we współpracy z Slow Food Polska i gesina.pl