Smakosze.pl Przepisy Pakuję mięso do słoików i gotuję w wielkim garze. Ten przysmak nie ma sobie równych
YouTube/@Cookrate - Mięsne Przysmaki

Pakuję mięso do słoików i gotuję w wielkim garze. Ten przysmak nie ma sobie równych

3 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli raz spróbujesz mięsa z tego przepisu, nigdy nie sięgniesz po sklepową konserwę. Z tym przepisem zrobisz znacznie lepszą domową konserwę. Przepis jest banalnie prosty, a potrzebne składniki nie są drogie. Zadowoli każdego smakosza.

Domowa konserwa w słoiku

Konserwa to świetny sposób na szybkie jedzenie nie tylko podczas górskich wycieczek, czy campingu. Coraz częściej sięga się po nie na śniadanie, czy kolację. Nie ma, co się dziwić, ich smak zamknięty w małej puszce, przez bardzo długi czas zachowuje świeżość.

Szczególnie kiedy zdecydujesz się zrobić konserwę w domu. Spokojnie, bo nie jest to trudne, ani skomplikowane. Zamiast metalowych puszek użyjemy słoików. Efekt zaskoczy nie tylko ciebie, ale też twoich domowych smakoszy.

krojenie mięsa.jpg
YouTube/@Cookrate - Mięsne Przysmaki
Te nuggetsy są 100 razy lepsze niż w McDonalds. Dzieciaki za nimi szaleją

Co będzie ci potrzebne?

Składników jest niewiele. Zadbaj jednak, aby mięso było świeże i pochodziło od sprawdzonego dostawy. Tylko to zagwarantuje idealny smak tego przysmaku. Listę potrzebnych produktów znajdziesz poniżej. Podobny przepis znajduje się na kanale Cookrate - Mięsne Przysmaki, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 8 liści laurowych
  • 2 cebule
  • 20 g soli
  • 20 g pieprzu
  • pieprz w ziarnach

Przepis na mięsną konserwę ze słoika

Rozpocznij od umycia mięsa, a następnie osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Mięso pokrój w plastry o grubości 2 centymetrów . A te pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż je do miski. Dopraw je pieprzem oraz solą. Dokładnie wetrzyj przyprawy w mięso .

Minimum 4 słoiki dokładnie umyj i wyparz. Do każdego z nich włóż po dwa liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu . Cebule pokrój w piórka i umieść ją w słoikach. Następnie do każdego włóż mięso. Ma sięgać, aż po zakrętkę. Słoiki szczelnie zakręć .

Do dużego garnka włóż słoiki i zalej je wodą. Garnek przykryj, a słoiki gotuj na średnim ogniu przez 5 godzin . Słoiki odstaw na 10 godzin do przestudzenia i gotowe. Podawaj ze świeżym pieczywem, a będzie smakowało wybornie.

mięso.jpg
YouTube/@Cookrate - Mięsne Przysmaki

Miliony Polaków dziś włączą TVN. Takiego programu jeszcze nie było
Moja rodzina wyrywa sobie ten przepis z rąk. Oto najlepsza zapiekanka, jaką znam
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy