Smakosze.pl Przepisy Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca
Screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Magdy na YouTube

Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca

19 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sernik Izaura stanowi doskonałe połączenie ciasta czekoladowego i puszystej masy serowej. Udekorowany polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi wygląda bardzo apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Ten kultowy deser, który był niezwykle popularny w czasach PRL-u, wyróżnia się lekkością, przyjemną wilgotnością i pełnym smakiem.

Nie ma lepszego ciasta od sernika. Puszysta masa serowa o delikatnej, waniliowej nucie dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli połączymy ją z równie puszystą masą czekoladową, otrzymamy rewelacyjne ciasto, które przygotujemy naprawdę szybko.

Sernik Izaura to ciasto bardzo puszyste, dobrze wyrośnięte i wygląda nadzwyczaj apetycznie . Sernik dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Polewa i wiórki to przysłowiowa wisienka na torcie.

Masę czekoladową i serową przekładamy na blachę naprzemiennie, następnie przy pomocy drewnianego patyczka rysujemy różne wzory na cieście, żeby masy połączyły się w ciekawy sposób. Po upieczeniu masy tworzą piękne wzory i każdy kawałek sernika jest naprawdę wyjątkowy.

W naszym materiale prezentujemy zdjęcie sernika będące screenem z filmu na kanale Kuchnia Magdy na YouTube. Prawda, że ciasto wygląda niezwykle apetycznie?

Składniki na ciasto czekoladowe (forma o wymiarach 23 x 25 cm):

  • 200 g mąki pszennej

  • 250 g masła

  • 200 g cukru

  • 4 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki kakao

  • 50 ml wody

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik

  • 200 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 5 jajek

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

  • 100 g masła

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe

Jak zrobić kultowy sernik Izaura?

Przygotuj ciasto czekoladowe: masło rozpuść w rondelku razem z cukrem, następnie dodaj kakao, wlej wodę i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Odlej 100 ml na polewę do dekoracji.

Białka oddziel od żółtek, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do reszty przygotowanej masy dodaj żółtka, mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do reszty składników, delikatnie wymieszaj.

Przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek, rozpuść w rondelku masło. Do miski przełóż ser, dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka, budynie i masło. Dokładnie wymieszaj mikserem wszystkie składniki. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylej ciasto czekoladowe, a potem łyżką kładź na nim porcje masy serowej. Możesz też wylać masę czekoladową, na to serową i całość lekko zamieszać przy pomocy patyczka.

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz sernik około 45-50 minut. Ciasto polej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową, oprósz wiórkami kokosowymi i odstaw, by polewa stężała.

Kakao
canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy