Paszteciki z kapustą i grzybami według Tomasz Strzelczyka
Paszteciki z kapustą i grzybami zazwyczaj przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale poszedł o krok dalej i postanowił farsz zawijać w tak zwane "ciasto topione". Jest to rodzaj ciasta, które wyrasta w misce z wodą. Jego przepis prezentowany przez nas nie ma sobie równych i doskonale smakuje z czerwonym barszczem podczas Świąt.
Paszteciki z kapustą i grzybami są klasyką, którą można kupić w praktycznie każdej piekarni. Warto przy tym pamiętać, że zrobione własnoręcznie będą znacznie smaczniejsze, a także doskonale wiadomo, co zostało do nich dodane. Tak eliminuje się obecność niechcianych dodatków, jak konserwanty czy wzmacniacze smaku.
Paszteciki Tomasza Strzelczyka różnią się od tradycyjnej wersji jedynie ciastem. Strzelczyk wkłada je do zimnej wody, co ułatwia określenie dokładnego momentu wyrośnięcia ciasta - to po prostu wypływa na powierzchnie i unosi się na niej, gdy jest gotowe.
Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
Ciasto:
-
550 g mąki pszennej
-
110 g smalcu
-
110 g masła
-
55 g drożdży
-
1 łyżeczka cukru
-
szczypta soli
-
2 żółtka
-
1 jajko
-
4 łyżki mleka
Farsz:
-
500 g kiszonej kapusty
-
30 g suszonych grzybów
-
1 cebula
-
masło
-
3 liście laurowe
-
4 ziela angielskie
-
1 łyżeczka kminku
Zacznij od namoczenia grzybów w czystej wodzie przez całą noc. Następnego dnia wstaw je na gaz w tej samej wodzie, aż ugotują się na miękko. Kapustę kiszoną opłucz z soli i wrzuć ją do osobnego garnka z wodą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i kminkiem. Ją również ugotuj do miękkości.
Drożdże utrzyj z cukrem i zalej je mlekiem w temp. pokojowej. Odstaw je na 10 minut. Na stolnicy zrób kopczyk z mąki, zrób wgłębienie i wlej do niego żółtka, jajka, zaczyn, wrzuć masło, smalec, sól i zacznij wyrabiać. Gdy przestanie lepić się do dłoni, włóż je do miski z zimną wodą. Cebulę posiekaj i podsmaż ją na maśle. Zmiksuj ją z odcedzonymi grzybami na gładką masę.
Ciasto wyjmij z wody i zacznij delikatnie ugniatać je na stolnicy podsypanej mąką. Gdy przestanie lepić się do dłoni, rozwałkuj je i potnij na pasy. Kapustę odcedź, posiekaj, połącz z cebulą i grzybami. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Farsz wykładaj na pasy ciasta i roluj je wzdłuż tak, aby uzyskać długi rulonik. Potnij je na mniejsze kawałki.
Paszteciki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut, aż staną się rumiane. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić tradycyjne uszka do czerwonego barszczu. Ten tekst wyjawia prosty przepis na paszteciki wigilijne z kapustą, grzybami i żurawiną.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube